Kitört a meteorológusháború

2004.02.17. 13:59
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) sérelmezi, hogy Aigner Szilárd és Pártai Lucia cége az Európai Meteorológiai Szolgálat nevet viseli azt sugallva, hogy mögöttük magasabb szervezeti infrastruktúra áll. A magáncég – a Westel révén – egyre több médiumnak szolgáltat időjárás-jelentést, miközben a piacról is élő OMSZ megszorításokra kényszerülhet. Az állami cég azt is sérelmezi, hogy ellenőrizhetetlen, az internetről letöltött adataikat ki mire használja fel.
A jogi lépések megtétele előtt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) tiltakozását fejezi ki – áll az OMSZ közleményében –, hogy az utóbbi hetekben több kereskedelmi rádióban és egy televízióban az időjárás-előrejelzések forrásának megjelölésére – a WESTEL, valamint Aigner Szilárd és Pártai Lucia nevéhez kötve – az „Európai Meteorológiai Szolgálat” elnevezés áll, továbbá a több napilapban megjelenő EMS/EWS logó használata miatt.

„Európai Meteorológiai Szolgálat” mint intézmény nem létezik, és az OMSZ véleménye szerint egy ilyen szervezetet a jövőben is kizárólag az európai államok közös, de legalább is többségi akaratával lehet létrehozni. Az „Európai Meteorológiai Szolgálat” elnevezés a közlemény szerint az Európai Unióba való belépés küszöbén különösen és súlyosan megtévesztő.

European Weather Service

Az Európai Meteorológiai Szolgálattól kapja az időjárás-jelentést – egyebek mellett – a Juventus, a Danubius, a Klubrádió és a Magyar ATV. Ez a cég volt korábban Aigner Szilárd és Pártai Lucia közös társasága. Az Index információi szerint a hangzatos nevű Európai Meteorológiai Szolgálattal azért kötött szerződést időjárás-előrejelzésre néhány rádió, televízió és újság, mert így nem kell havi néhány tízezer forintot fizetniük az OMSZ-nek, sőt a Westeltől vélhetően még pénzt is kapnak a közlésért.

A Westel ugyanis a közelmúltban indította el ügyfelei számára az úgynevezett helyfüggő időjárás-jelentés szolgáltatását, amely wapon és SMS-ben érhető el. A wapozó ügyfelek telefonján a tartózkodási helyüknek megfelelő adatok jelennek meg, a napközben bekövetkező drámai időjárás-változásról SMS-ben kapnak értesítést. Az időjárási információkat Aigner Szilárd és Pártai Lucia cége, a European Weather Service szolgáltatja.

Ki marad talpon

„A Westel más médiumokat is elcsábíthat, ami súlyos érvágás lenne, mivel az Országos Meteorológiai Szolgálat költségvetésének valamivel kevesebb, mint felét biztosítja az állam – mondja az Indexnek Mersich Iván, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke, aki nem érti, hogyan használhatja Pártai és Aigner cége az európai nevet. Az EMS (European Meteorological Society) - ennek rövidítése Pártaiék logójában is szerepel - egy olyan szervezet, amely a nemzeti meteorológiai társaságokat tömöríti. Ennek a Magyar Meteorologia Tarsasag is tagja. Ez egy, a szakmaban erdekeltek, tarsulata, onkentes reszvettel.

Mersich sérelmezi, hogy a konkurens olyan nevet használ, amely jóval nagyobb szervezeti háttérre utal; Pártaiék cégében, feltételezi az elnök, két-három ember dolgozik, az OMSZ-nek viszont 304 alkalmazottja és hatszáz észlelője van. Az OMSZ-vezető az Indexnek elmondta, szükség van a meteorológiai törvény mielőbbi megalkotására, hogy ne használhassák fel kereskedelmi célra az OMSZ internetről ingyen letölthető adatait. „"Az EU-csatlakozás után megnyíló piacon nem mindegy, hogy melyik ország meteorológiai szolgálata marad talpon” – mondja Mersich, és elmondta még, hogy néhány kisebb nemzeti meteorológiai társaság akár megsemmisítő vereséget is szenvedhet a versenyben.

Kettőre ígérték

Pártai Lucia az alábbi közleményt juttatta el az Indexhez: „A European Weather Service Meteorológiai Szolgáltató Kft. Pártai Lucia tízéves múltra tekintő cégének jogutódja, a cégbíróságon bejegyzett cég. A kft. megfelelő szakmai végzettséggel, tapasztalattal és infrastruktúrával rendelkezik feladati elvégzéséhez.

Az ORTT-től kapott állásfoglalás értelmében a rádióknak és a televízióknak célszerű a cégneveket magyar fordításban használni. Jogászaink már vizsgálják, hogyan küszöböljük ki a jövőre nézve az esetleges fordítási félreértéseket.

A kft. tevékenységi körében nem szerepel az OMSZ nemzetközi kapcsolatait sértő lehetőség. A EWS kft. célja, hogy egy egészséges versenyhelyzet teremtődjön, az OMSZ-szel együttműködve pontos, használható előrejelzést biztosítson az újságolvasóknak, a rádióhallgatóknak és a televíziónézőknek.”