A román intézetből is megszökött a késelő fiú

2008.01.18. 10:07
A szerdán Romániába érkezett 12 éves gyerek, aki a Blaha Lujza téren megkéselt egy fiút, ismét úton van, ezúttal a csíkszeredai nevelőintézetből szökött meg péntek reggel. Délelőtt a keresésére indultak, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy vissza akar-e jönni Magyarországra, vagy Romániában marad. Csütörtök este az intézetben Gyergyószentmiklósról érdeklődött.

Megszökött a csíkszeredai nevelőintézetből az a 12 éves gyermek, aki a múlt héten megkéselt egy 15 éves fiút a Blaha Lujza téren, és akit a héten szállítottak haza Romániába a magyar hatóságok.

A Blikk szerint csütörtök reggel, az első ott töltött éjszaka után az volt az első mondata, hogy "Ki akarok menni innen!". A Tv2 reggeli műsorában elhangzott, hogy a gyereket egy nyitott nevelőintézetben helyezték el, így a szökéshez valószínűleg nem kellett túl nagy erőfeszítéseket tennie. A keresőcsapatok péntek reggel indultak útnak.

Elekes Zoltán, a Hargita megyei Szociális és Gyermekvédelmi Hatóság igazgatója elmondta, a gyerek labdarúgóedzésen kívánt részt venni, egy nevelő csütörtök délután el is kísérte őt az edzés helyszínére. Míg várták az edzés megkezdését, a fiú belekötött egyik társába, megütötte, majd az így támadt kavarodásban elszaladt.

Egyelőre nem ment haza

"Azonnal jelentettük a rendőrségnek a történteket - mondta Elekes -, mi magunk pedig felkerestük a vasútállomást és a város romatelepeit". Kaptak olyan jelzést is, hogy a kisfiút a helyi vasútállomáson látta valaki, amint Gyergyóba tartó vonatok iránt érdeklődött. Gyergyószentmiklóson a romatelepen felkeresték a fiú szüleit, akik semmit sem tudtak gyerekük hollétéről.

Elekes Zoltán az elmúlt napokat az MTI-nek felidézve elmondta: a gyerek az utazás során mindvégig jól viselkedett. "Csendesen telt el az első itthon töltött éjszakája is, csütörtök reggel azonban közölte, hogy nem bírja a bezártságot" - mondta az igazgató.

Hozzáfűzte, hogy az intézmény munkatársai sűrű programot szerveztek számára, megpróbálták lefoglalni. Sétáltak vele a városban, meglátogatták a gyermekvédelmi igazgatóságot, ahol a munkatársakkal, az intézmény vezetőivel is elbeszélgetett.

Az igazgató megjegyezte: ugyanazzal az alapvető gonddal küszködnek, mint magyarországi kollégái: a gyermeket a törvény szerint nem lehet zárt intézetben tartani. A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) pénteki számában arról írt, hogy a tizenkét esztendős gyereket a nevelők nem engedték a nyilvánosság elé, hiába próbált közelébe kerülni a média. Nyugalmat, csendet akartak teremteni körülötte.

Fenyegetőző mbulvárlapok

Az intézményt azonban már szerdán több magyarországi bulvárlap megkereste azzal, hogy beszélni szeretnének a gyerekkel. A zsarolástól sem riadtak vissza - mondta Elekes Zoltán, aki szerint főleg azzal fenyegetőztek, hogy majd elmarasztaló cikkeket közölnek a magyar sajtóban a romániai gyermekvédelemről.

Nem tudni, azt valószínűsítik-e, hogy a gyerek Magyarországra indult, vagy Romániában akar maradni. Annyi viszont bizonyos, hogy csütörtök este az intézetben szüleinek lakhelyéről, Gyergyószentmiklósról kérdezősködött. Elhangzott az is, hogy édesanyja nem tartózkodik otthon, mert egy másik településen gyógykezelik.

A fiú múlt csütörtökön szúrt combon egy 15 éves fiút a Blaha Lujza téri villamosmegállóban, hogy megszerezze annak mp3-lejátszóját. A fiú életkora miatt nem büntethető, az intézetből - ahova rendőrök vitték az eset után - többször is megszökött.

Az eset nagy vihart kavart, több szélsőséges szervezet is hajtóvadászatot indított a fiú ellen. A hatóságok viszont tehetetlenek a 14 év alatti bűnelkövetőkkel szemben, mivel jelenleg semmilyen lehetőség nincs a 14 év alatti bűnelkövetők felelősségre vonására. Az igazságügyi minisztériumban dolgoznak olyan jogszabályokon, amik alapján 14 éves kor alatt sem maradna bűn büntetlenül, a kérdés azonban a szakemberek közt is vitát okozott.

A rendőrség szerint a gyermek tavaly márciusban érkezett az országba, legalábbis a befogadó papírjaiból ez derül ki. Valószínűleg a vonaton az ülés alatt bújt el. A gyerek a Blaha Lujza tér környékén garázdálkodott, a magyar rendőrség rablás- és testi sértés kísérlete miatt indított eljárást, de ezt várhatóan napokon belül megszüntetik, mert a gyerek az életkora miatt nem büntethető.

A román rendőrség illetékes részlege már tavaly értesítette a Hargita megyei gyermekvédelmi igazgatóságot, hogy a gyermek szülők nélkül tartózkodik Magyarországon, és ott bűncselekményeket követ el. Már akkor elkezdődött a repatriálási procedúra.

A Hargita megyei szakhatóság környezettanulmányt is készített a fiú Gyergyószentmiklóson élő, sokgyermekes családjáról, majd a szülőktől megkapták a beleegyezést a gyermek hazahozatalához. A kiskorú azonosítása és a repatriálási folyamat azért húzódott ilyen sokáig (szerdán vitték vissza Romániába), mert a fiú hamis címet és nevet adott meg a hatóságoknak. Végül ujjlenyomata, fényképek és videofelvételek segítségével derítették ki, hogy kicsoda is valójában.

A csíkszeredai gyermekvédelmi intézetben amúgy is csak ideiglenesen helyezték volna el a kisfiút, amíg fel nem mérik családja szociális helyzetét, lehetőségeit, illetve a kiskorú iskolázottságát, szocializációs fokát és igényeit.