Sétál és dohányzik az arcátültetett nő

2006.01.19. 15:32
Már csak a felfokozott médiafigyelem miatt szorul pszichiátriai segítségre a világ első arcátültetésén átesett nő. Az Isabelle-ként ismert asszony már sétált is otthona környékén, és senkinek sem szúrtak szemet műtéti hegei.

Ötvenhárom nappal a világ első arcátültetése után gyúgyultnak minősítette páciensét az operációt végző orvoscsoport, jelentette az AP. Jean-Michel Dubernard és Bernard Devauchelle, az orvoscsoport két vezetője egy arizonai orvosi kongresszuson számolt be a műtét részleteiről és eredményeiről.

Arcpír és gomba okozott gondot

Elmondásuk szerint páciensük - akit a francia titkovédelmi törvények értelmében csak Isabelle-ként azonosítottak - teljesen gyógyult, további pszichiátriai felügyeletét csak a felfokozott médiafigyelem igazolja.

Beszámolójukban elmondták, hogy a beteg gyógyulása két apróbb esetet leszámítva komplikációmentes volt, írja az AP. A műtétet követő 22. napon ugyan az Isabelle szájában kialakult gombás fertőzés miatt az újonnan beültetett arcszövetnél a kilökődés jeleit tapasztalták, de a gyógyszeradag megfelelő emelésével sikerült megelőzniük a bajt. Ezelőtt a beteg szokatlan arcpírra panaszkodott, ezt tizenegy napig tartó szteroidos kezeléssel orvosolták.

Az orvoscsoport fényképekkel is igazolta a műtét sikerét. Ennél is fényesebb bizonyíték azonban az, hogy az asszony a múlt héten nagyobb sétát tett otthona közelében, és még egy boltba is betért. Eközben senkinek sem tűnt fel, hogy arcát megműtötték.

Már dohányzik is

Némi aggodalomra ad azonban okot, hogy Isabelle újra dohányozni kezdett. Kezelőorvosai szerint ez, azon felül, hogy a dohányzás általában is káros, érszűkító hatása miatt elhalással fenyegeti az újonnan beültetett szöveteket. Az asszonnyal pszichiáterei konzultálnak erről is, jelentette az AP.

Az arctranszplantációt követően etikai vita alakult ki, mivel elterjedt, hogy az asszony öngyilkossági kísérlet közben vesztette el arcát, illetve, hogy a donor is öngyilkos volt. Dubernard határozottan tagadta, hogy páciense altatóval adagolta volna túl magát. A donor családjával a francia törvények értelmében nem beszélhetett, így sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudta az öngyilkosságáról szóló híreket.

A transzplantáció sikere azonban eloszlatni látszik az eddigi kételyeket. "Az arcátültetés végrehajtható és végre is kell hajtani" - nyilatkozta az AP-nek Warren Breidenbach, aki a világ első kézátültetését végezte.