Nyolc hónap börtön a bombariadóért

2002.10.14. 17:05
Közveszéllyel fenyegetés vétsége miatt első fokon 8 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróság hétfőn azt a férfit, aki telefonon azt közölte a Malévval, hogy a cég párizsi járatán bomba van.
A 26 éves budapesti fiatalembert szombaton fogta el a rendőrség és gyorsított eljárásban hétfőn állították bíróság elé. Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője fellebbezett. A fiatalember szabadlábon védekezhet.

Mint arról az Index korábban beszámolt, a párizsi gép egyik utasa és az elkövető közötti munkahelyi konfliktus állt az ügy hátterében.

A fiatalembert a rendőrség egy nappal a bombafenyegetés után, szombaton, a hajnali órákban vette őrizetbe. Gelencsér István őrnagy, az Országos Rendőr-főkapitányság Repülőtéri Biztonsági Szolgálatának illetékese az elfogás után elmondta, hogy a férfi részletes, mindenre kiterjedő beismerő vallomást tett.

Bosszúból fenyegetett

Eszerint a telefonos fenyegetés hátterében egy munkahelyi konfliktus állt: a fiatalember ugyanis méltánytalannak érezte, hogy nem ő nyerte meg azt a - párizsi úttal járó - versenyt, amelyet munkahelyén, egy belvárosi étteremben hirdettek meg. A gyanúsított a kihallgatáson elmondta, hogy bosszúból fenyegette meg a járatot, amelyen a verseny nyertese ült.

Tovább keresik a másik fenyegetőt

A rendőrség továbbra is nyomoz a zürichi járat szintén pénteki megfenyegetése miatt. Keresik az elkövetőt a két korábbi ügyben is, amikor a Malév londoni és New York-i járatának kellett bombariadó miatt visszafordulnia. Krebsz Andrienn, a Malév szóvivője elmondta, hogy egy-egy repülőgép visszafordítása bombafenyegetés miatt jelentős anyagi és erkölcsi kárral is jár a vállalatnak, amellett, hogy sok kellemetlenséget okoz az utasoknak.