A rendőrség tudja, ki ölte meg Fenyő Jánost

2005.02.07. 13:09
Az ismert médiavállakozót 1998-ban kivégző gyilkos személyére komoly bizonyítékok utalnak, a rendőrök a felbujtót is ismerik, de az ő esetében "nehezebb lesz a bizonyítás". Legkésőbb egy-két hónapon belül pontot tesznek a Fenyő-ügy végére, ígérte Garamvölgyi László.

A rendőrség már tudja, hogy ki ölte meg Fenyő Jánost, és komoly bizonyítékai is vannak - közölte Garamvölgyi László a TV2 Mokka című reggeli műsorában. A kommunikációs igazgató szerint a rendőrség a felbujtót is ismeri, de mint mondta, "ott a bizonyítás kissé problémás". Az ezredes szerint heteken, vagy legkésőbb hónapokon belül pontot tesznek a nyomozás végére.

A Nemzeti Nyomozó Iroda életvédelmi osztályán folyó nyomozásban a "végrehajtói körből" hamarosan megnevezik a gyanúsítottakat, akik azonban feltehetőleg nem tesznek terhelő vallomást a felbujtóra, mondta az Indexnek Garamvölgyi László. Az ORFK kommunikációs igazgatója korábban nem egyeztetett a nyomozás állásáról, így tulajdonképp nincs olyan helyzetben a rendőrség, hogy a novemberi értesüléseknél több információt közölni lehessen, értesült az Index a Nemzeti Nyomozó Irodától.

Garamvölgyi azzal érvelt, hogy nem véletlenül nyitották meg ismét az aktákat és kezdtek el nyomozni az ügyben. Úgy fogalmazott: "hivatalosan mondom, hogy a finisénél tart az ügy". Mint arról november elején az Index is hírt adott, két év szünet után ismét nyomoz a rendőrség az 1998-ban lelőtt Fenyő János meggyilkolásának ügyében.

A Híradó korábban úgy értesült, hogy állítólag egy tízfős bűnszervezet áll a kivégzés hátterében, és a Nemzeti Nyomozó Iroda tudja is, ki a megbízó, és kik az elkövetők.

Géppisztollyal lőtték agyon

Fenyő János vállalkozót, a Vico Rt., a Népszava és egy sor más újság tulajdonosát 1998. február 12-én gyilkolták meg este fél hétkor Budapesten. A tettesek a budai Margit utca 2-4. számú ház előtt egy drapp színű Mitsubishiban várakoztak. Amikor Fenyő Mercedese kocsijukhoz ért, az egyik férfi kiszállt, és közvetlen közelről egy kilencmilliméteres géppisztolyból több mint tíz lövést adott le rá. Minden lövés eltalálta az egyedül utazó laptulajdonos vállalkozót.

A tettes ezután egy közelben parkoló autó alá dobta a fegyverét, levette a kabátját, és gyalogosan elmenekült. A közelben járőröző rendőrök kevéssel a lövések eldördülése után a menekülő Mitsubishi után indultak, de végül nem sikerült a tetteseket elkapni.