Roosevelttől kunyerált a kamasz Castro

2004.06.18. 13:14
Volt, aki szobája kitakarításához kért szövetségi támogatást Reagan elnöktől, akadt, aki Elvis barkójáért aggódott. A fiatal Fidel Castro egy tízdolláros bankjegyet szeretett volna - derült ki a Fehér Ház archívumának átkutatása során. Castro nem kapta meg a pénzt, nem csoda, hogy kommunista lett.
Szenzációs levélre bukkant egy kutató a Fehér Ház archívumában - jelentette a BBC. Az 1940-ben kelt levelet az akkor tizenkét éves Fidel Castro írta Franklin Delano Roosevelt elnöknek. "Soha még nem láttam tíz dolláros zöld amerikai bankjegyet, és szeretnék egyet" - kunyerált anyagi támogatást a második világháborúba való belépést fontolgató elnöktől a későbbi kubai diktátor.

Nem kapott pénzt, kommunista lett

Castro választ ugyan kapott, de kiábrándító módon a tízdollárost nem küldték el neki. Az már az életrajzírók feladata, hogy kiderítsék, milyen szerepet játszott ez az ifjúkori momentum Castro tizenkilenc évvel későbbi hatalomátvételében és kommunistává érésében.

Az elnököknek küldött levelek között egyéb csemegék is találhatóak. Andy Smith 1984-ben Ronald Reagan elnöktől kért szövetségi támogatást szobája kitakarításához. Eisenhower elnököt pedig Elvis Presley bevonulása miatt zaklatták többen is.

Elvis barkóját féltették

"A barátnőim és én egészen Montanából irunk [sic!]. Szerintünk elég rosz [sic!], hogy Elvis Presleynek be kell vonulnia, de ha még a barkóit is levágják, abba belehalunk" - írta három Elvis-rajongó lány.

A világ gyermekei napjainkban is zaklathatják leveleikkel az éppen aktuális elnököt. A hagyományos levélen kívül már emailt is küldhetnek a president@whitehouse.gov címen. Igaz, az erre a címre érkező levelek közül Bill Clinton például a Fehér Ház adatai szerint egyetlenegyet sem olvasott.