Thaiföldön kapott madárinfluenzát három francia turista

2005.10.27. 06:27
Egy Thaiföldön járt francia turistacsoport három tagja is madárinfluenzára jellemző tüneteket produkált és az első vizsgálatok kimutatták az emberre veszélyes vírus jelenlétét. A turisták egy madárparkban fertőzödhettek meg. Nagy-Britanniában közben újabb import madarakról derült ki, hogy fertőzöttek.

Egy Thaiföldön járt réunioni turistacsoport három tagja is a madárinfluenzára utaló tüneteket mutat - jelentette be Párizsban Xavier Bertrand francia egészségügyi miniszter.

Madarakkal kerültek közelebbi kapcsolatba

A tárcavezető szerint az előzetes vizsgálatok arra utalnak, hogy az Indiai-óceánban fekvő, de Franciaországhoz tartozó sziget turistái a madárinfluenza H5N1 törzsével fertőződhettek meg. Az influenzás turisták felkerestek Thaiföldön egy madárparkot, és ott közeli kapcsolatba kerültek a madarakkal.

Az első hírek még csak egy 43 éves réunioni francia állampolgár esetleges fertőzöttségéről szóltak. A betegnek köhögési rohamai voltak, erős fejfájásra panaszkodott, és mindez magas lázzal is járt. Saint-Denis-de-la-Réunion kórházában kétszer vettek tőle vérmintát, és a második mintaelemzés pozitívnak bizonyult, akárcsak két másik turistáé. A madárinfluenza-gyanús személyek egy 19-fős turistacsoport tagjaként jártak Thaiföldön.

Halál Kínában

A Madagaszkártól keletre fekvő Réunion egészségügyi szervei egyelőre nem tartják indokoltnak rendkívüli intézkedések bevezetését, de javasolják, hogy aki a fertőzött országokba készül, kerülje el az érintkezést madarakkal.

Meghalt egy madárinfluenza tüneteit mutató 12 éves kislány Kína középső részén, Hunan tartományban, ahol a múlt héten madárinfluenza-fertőzést regisztráltak, jelentette csütörtökön a South China Morning Post nevű lap. Ho Jin és tízéves öccse egy hete lett beteg, miután evett egy betegségtől elhullott csirkéből, közölte az újsággal a gyerekek apja. A lap szerint egyelőre nincs olyan bizonyíték, amelynek alapján össze lehet kapcsolni a halálesetet a Hunan tartományban a múlt héten jelentkezett, 545 baromfi elhullásához és csaknem 2500 elpusztításához vezető madárinfluenza-fertőzéssel. VIlágszerte eddig igazoltan 121 ember fertőződött meg madárinfluenzával, közülük 62-en vesztették életüket.

Nagy-Britannia: fertőzött importmadarak

A külföldről érkezett és vesztegzár alá helyezett madarak között több, madárinfluenzával fertőzött példányt is találtak a brit hatóságok - jelentette be Margaret Beckett környezetvédelmi miniszter szerdán a parlamentben. A miniszter szerint a nagy-britanniai karanténállomásokon még október 16. előtt elpusztult 32 importmadár egy részében kimutatták az influenza H5 típusát.

Közben kiderült, hogy nem is egy, hanem két papagáj pusztult el a vírus emberre is veszélyes H5N1 változatában az essexi karanténban, ahol az első nagy-britanniai esetet észlelték. Az Európai Unió kritériumai alapján Nagy-Britannia továbbra is madárinfluenzától mentes országnak számít, mivel a fertőzött madarak még a vesztegzár alatt elpusztultak.

Betiltják a madárvásárokat

A miniszter asszony megerősítette, hogy tovább szigorítják a madárinfluenza ellen hozott biztonsági intézkedéseket. Ennek jegyében betiltják a madárkiállításokat, a madárpiacokat és a madárshow-kat. Sajtóértesülések szerint egyre több brit kisállat-kereskedő számol be arról, hogy a betegségtől való félelem miatt egyre több vásárló viszi vissza a kereskedésekbe nemrég vásárolt állatait.