Ezer éves elsüllyedt gálya rakománya bolygatja a műkincspiacot

2005.10.21. 09:23
Mesés kincs került felszínre egy ezer éve elsüllyedt hajóból: a jelenleg egy jakartai hangárban tárolt műtárgyak máris általános feltűnést keltettek a régészek körében, és élénken érdeklődnek irántuk a nagy aukciós házak is.

Belga, francia, ausztráliai, német és brit búvárok másfél év alatt 24 ezer merülést hajtottak végre a Jáva-tengeren, 54 méter mélységben nyugvó hajóroncshoz, és nem kevesebb mint 250 ezer tárgyat hoztak a felszínre.

Sárkányok, gyöngyök

Az elsüllyedt gálya rakományának legnagyobb része a kínai Öt dinasztia korából (907-960) való porcelánokból áll, de arab kereskedők portékái is megtalálhatók a tengertől visszaszerzett szállítmányban. Sárkányokkal, papagájokkal és más madarakkal díszített tálak, átlátszó fehér porcelánok, lótuszvirágokkal ékes teáskannák, csipkés szegélyű tányérok sorakoznak édesvízzel töltött tárolókban egy jakartai raktárhelyiségben. Műanyag tartókba hegyikristályból kifaragott hal, díszes bronztükör is került, és az Egyiptomban egy évezrede uralkodott Fatimida dinasztia idejére jellemző színes üvegek is szerepelnek a "zsákmányban". Emellett ékszerek, ékkövek is előkerültek a Jakartától mintegy 200 kilométerre északra elsüllyedt hajó gyomrából: 14 ezer gyöngy, 4 ezer rubin, mintegy 400 zafírkő, több mint 2200 gránátkő.

Elzavarták őket

Ilyen gazdag rakományú hajóroncs a X. századból igazi ritkaság - mondta az AFP-nek Jean-Paul Descroches, a párizsi Guimet múzeum kutatója. Történelmi síkon a kincs az iszlám világ, Kína és az abban az időben különböző, köztük buddhista királyságokra oszló Indonézia közötti kapcsolatokról ad képet. A rakományt a legszigorúbb régészeti előírásoknak megfelelően leltározzák, minden héten DVD-lemezeken, pontos és számozott fényképekkel tájékoztatják az indonéz hatóságokat a listára felvett tárgyakról. A 18 hónapja tartó mélytengeri búvárkodás 2004 novemberében válságos időszakot élt át, ekkor ugyanis egy indonéz őrnaszád elkergette a búvárokat az expedíció nyílt tengeren horgonyzó kutatóhajójáról. A tengeralatti kincsek védelmével foglalkozó indonéz hatóság szóvivője akkor azt közölte, hogy "külföldiek illegálisan akartak megszerezni egy kincset". Az incidens hosszú tárgyalások után rendeződött, kitűnt, hogy egy elsüllyedt gályák kifosztására specializálódott cég jelentette fel az expedíciót, amely azóta már folytathatta munkáját - mondta el az AFP-nek Heymans. A nemzetközi expedíció a Dubajban bejegyzett Cosmix cég égisze alatt működik, 5 millió eurós (több mint 625 millió forint) költségvetéssel. Az indonéz államot a feltárt kincsek eladásából származó bevétel fele illeti majd meg.