Hogyan kerüljük el a fagyhalált, ha kihül a konvektor?

2009.01.07. 19:27
Nincs ok a pánikra. A kormány természetesen minden körülmények között biztosítani fogja a lakosság számára a gázt. Ha mégsem, akkor még mindig van néhány lehetőség, hogy kivédjük a fagyhalált. Ha az sem sikerült, akkor már lehet pánikolni.

A munkahelyeken hideg lesz. Ha Ukrajna még sokáig hepciáskodik, nemhogy dolgozni, de még melegedni sem lesz érdemes bemenni a gyárakba és irodákba.

A kényszerszabadság ideje alatt a kemény fagyok miatt a szabadban sem lézenghetünk a végtelenségig, a kandallóval nem rendelkező belvárosi kávézók ablakain is rég jégvirágok tenyésznek, és a shopping centerekben sem jobb a helyzet. A ránk szakadó szabadidőt vendégeskedéssel vagy otthonülős malmozással kell elütni.

A lakossági gázellátás még működik egy darabig, mert a kormány szavatolta, hogy a szavazóknak mindenképpen jusson gáz, amíg a készlet tart. De mi lesz azután? Hogy ne érje meglepetés, összegyűjtöttünk néhány túlélési technikát egyéni vagy kisközösségi kategóriában azoknak, akik a háztartási modernizáció sodrában lecseréltek minden hagyományos fűtőeszközt, és kizárólag gázkonvektorra, cirkóra, gázkazánra és gáztűzhelyre hagyatkoztak.

Az előrelátás kézenfekvő módja, hogy a következő napokban soha nem látott mennyiségben töltjük fel a házi töményszesz-készletet. Az alkohol kikapcsolja, vagy legalábbis csökkenti a szervezet hőérzékelő képességét, ezért a fűtetlen szobákban sem érezzük majd magunkat kellemetlenül, ha arra kerül a sor. Néhány takaró vagy hálózsák segítségével sanszos átvészelhetünk akár több éjszakát is. A megoldási kísérlet különösen a gázfűtéses felnőtt, főként szingli kategóriában ajánlott. Figyelem! Túlélési célzattal ne igyunk sört, mert a gyakori vizelési kényszer nagy hőveszteséggel jár. A bevitel/hőhatás szempontjából a legjobb eredményt a cukrozott borral érhetjük el.

A kisgyerekes családoknak az alkoholos hibernáció nem járható út, legfeljebb kombinált formában. A nagyobb létszám (sok gyerek, együtt élő generációk) viszont a zord hőmérsékleti körülmények között jól kihasználható előnyöket tartogat. A Falkland-háború hajótöröttjei közül a mentőkapszulákban azok élték túl a hosszú hánykolódást a jeges óceánon, akik nem egyedül akartak elfoglalni egy gumicsónakot. Ha van otthon mentőkapszulánk, fújjuk fel, és többen üljünk bele! Az összeadódó testhő és lehelet jó eséllyel biztosítani fogja, hogy a következő nap újra próbálkozhassunk.

Hasonló elven működik a jégkunyhó is. Egy kis térfogatú iglu építésével is sokat tehetünk esélyeink növelése érdekében. De ha nem áll rendelkezésre jégtégla, a hajléktalanoktól ellesett kartondobozos kalyiba emelésével is kísérletezhetünk. Ajánlás: természetes fűtőelemként nyugodtan vegyük igénybe a házikedvenceket is, akik jelenlétükkel tovább emelhetik az est hőmérsékletét.

Az extrém körülmények élvezetére hangolt polgártársaink egész estés szexszel is biztosíthatják a testizomzat folyamatos melegen tartását. Jól szigetelt, kisebb méretű zárt helyiségben az erős és magas hőmérsékletű kipárolgás miatt akár hosszabb-rövidebb pihenők beiktatása is lehetséges. Az erős fizikai megterhelés miatt érdemes előre elkészített élelemről, esetleg ajzószerekről gondoskodni.

(Partnerhiány vagy egyéb szexuális zavarok esetén az izomzat átmozgatása megoldható szobabiciklivel vagy egyéb otthoni fitnessgéppel is.)

Akik a passzívabb technikákat részesítik előnyben, beltéri megoldásként is használhatják az amerikai indiánok által kifejlesztett fűtési módszert, amelynek lényege, hogy kis tüzet rakunk. A kisméretű nyílt láng használatának előnyei: 1. egy szobányi, felszedett és felaprított parketta, vagy a még ki nem dobott karácsonyfa hosszú ideig biztosítja hozzá az alapanyagot, 2. a lakásban nem okozunk maradandó károkat, 3. egy vállra terített takaró elegendő ahhoz, hogy a test köré vezethessük a hőt. A nyílt láng használata esetén lehetőleg a konyhakőre helyezzük az éghető anyagokat, Gondoskodjunk kávéról, energiaitalról, hogy égési sérülések nélkül érjük meg a reggelt!

Felhívjuk a figyelmet, hogy fagypont alatti hőmérsékletű helyiségben jelentkező színes víziók, hőhullámok, indokolatlan vidámság nemcsak alkoholos delíriumot jelezhet, hanem a test kritikus kihűlését is jelezheti. Jack London alaszkai aranyásók körében gyűjtött tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy ilyenkor érdemes pánikolni, és válasszuk ki a fent bemutatott technikák közül a leggyorsabban és legtesthezállóbban használhatót.