Három napon belül kétszer próbált bankot rabolni

2009.01.28. 15:34
Hétfőn egy férfi megpróbált kirabolni egy szombathelyi bankot, akkor nem volt nála fegyver, riadalmat sem okozott. A rendőrség őrizetbe vette, kedden el is engedték, nem kezdeményezték előzetes letartóztatását. Szerdán a férfi újra próbálkozott, de már kést is vitt magával. A rendőrség elfogta, rablási kísérlettel gyanúsítják, 5-10 év börtönt kaphat.

Szombathelyen ismét megpróbált bankot rabolni szerdán az a férfi, akit első, hétfői rablási kísérlete után kedden engedték ki az őrizetből, mondta Hollósi Gábor szombathelyi rendőrkapitány. A férfit ismét elfogták, és ezúttal már kezdeményezték előzetes letartóztatását.

Szerdán egy másik helyen akart pénzt szerezni: az 50 éves férfi délelőtt, nem sokkal háromnegyed 11 előtt lépett be a bankba, odament a pénztároshoz, és 1 millió forintot kért tőle. Kabátjából elővett egy 12 centiméteres pengehosszúságú kést, és elkezdett vele hadonászni. A pénztáros megijedt, de nem adott pénzt, viszont riasztotta a rendőrséget és a bankfiók biztonsági őrét. Az őr fegyverezte le a támadót, és a rendőrök kiérkezéséig visszatartotta. A rabló nem tanúsított ellenállást, őrizetbe vették. Már kezdeményezték előzetes letartóztatását.

A férfi hétfőn szintén Szombathelyen, a Budapest Bank fiókjában próbált rabolni. Akkor nem volt nála fegyver, maszkot sem viselt, és riadalmat sem keltett. A rendőrség őrizetbe vette, nem kezdeményezték előzetes letartóztatását, kedden el is engedték.

Székely Tamás, a Vas Megyei Főügyészség sajtóreferense az első esetről azt mondta, vitatható, hogy történt-e bűncselekmény. Akkor a rendőrség rablás kísérletével gyanúsította meg a férfit. Ennek a bűncselekménynek a büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés. A szerdai eset után ugyanennek a bűncselekménynek már a minősített esetével gyanúsítják, hiszen felfegyverkezve követte el tettét. Így a büntetés már 5-től 10 évig terjedhet.

A férfi indítékairól annyit mondott a rendőröknek, hogy rossz egészsége miatt volt szüksége pénzre, illetve arra, hogy olyan helyre kerüljön, ahol megfelelő ellátást kap.