Helikopterbaleset Csanádpalotán

2005.07.21. 09:45
Lakott területtől távol, nagy kárt nem okozva balesetet szenvedett egy mezőgazdasági helikopter Csongrád megyében, Makó közelében. Személyi sérülés nem történt, a gép súlyos károkat szenvedett.
Balesetet szenvedett egy mezőgazdasági helikopter a Csongrád megyei Csanádpalotán. A Kamov Ka-26-os típusú gép a hatodik csütörtöki felszállására készült, amikor a gép forgórotorja levállt, mondta el az Indexnek Bajkó Erika, a Polgári Légiközlekedési Hatóság szóvivője.

A rotor jó pár méterre elrepült a helikoptertől, több helyen is megsértve a gépet. Szerencsére a gép környékén állók és a pilóta nem szenvedtek sérüléseket. A gép vezetőjét a mentők mindenesetre kivizsgálásra kórházba szállították.

"Valóban a lehető legszerencsésebb kimenetű baleset volt" - ismerte el az Indexnek Bajkó. Ha a rotor a levegőben vált volna le a géptestről, tragikus katasztrófa történhetett volna. A hatóság megkezdte a baleset kivizsgálását.


Kamov Ka-26 (Fotó: Gerry Hill/airliners.net)

A baleset nem sokkal hét óra előtt történt. Az elsőként riasztott rendőrök perceken belül a helyszínre érkeztek.

A balesetről korábban beszámoló Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Parancsnokság szóvivője még úgy tudta, hogy a gép pilótája is sérüléseket szenvedett, azonban valójában csak karcolásokról volt szó.

A gép nem lakott területen, és valószínűleg nem magasról zuhant le, így Dobson Tibor "szerencsésnek mondható" balesetnek nevezte a helikopterzuhanást. A baleset nem okozott tüzet.