Eloltották a tüzet a hevesi lőszerraktárban

2006.05.23. 16:42
Kigyulladt kedd délután egy lőszerraktár Sirok közelében. A tűzoltók nyolc autóval vonultak a helyszínre, két embert kimenekítettek, a dolgozók közül senki sem hiányzik. A raktár egy olyan céghez tartozik, amelynek áttételes tulajdonosa Csányi Sándor, az OTP vezére. A tüzet kedd estére eloltották.
Eloltották a lőszerraktárban keletkezett tüzet a Heves megyei Sirokon, jelenleg az utómunkálatokon dolgoznak a tűzoltók - közölte a katasztrófavédelem kedden este az MTI-vel.

A jelzés negyed négy után érkezett a tűzoltókhoz, hogy a településhez közeli ipari létesítményen belül egy hatszáz négyzetméteres lőszerraktár égett - mondta Dobson Tibor. Hozzátette: a lőszerraktár most egy civil cégé. 2-3 kamionnyi kézifegyver-lőszereket és gránátokat - többek között RPG-gránátokat is - tároltak a korábban honvédségi tulajdonban lévő létesítményben.

Dobson az Indexnek elmondta: a tűzoltók hármas kiemelt fokozatban vonultak a tűzhöz, nyolc tűzoltóautóval. A szóvivő elmondta: az épületben öten tartózkodtak, ketten ki tudtak menekülni, de a többiek is megvannak, miután a cégnél tartott létszámellenőrzésen senki sem hiányzott.

Mivel a létesítmény egy kilométerre van a településtől, a lakosság nincs veszélyben - mondta Dobson.

Az oltásban egyébként 55 tűzoltó és katasztrófavédelmi szakember vett részt, egységek érkeztek a helyszínre az Eger mellett Mezőkövesdről, Salgótarjánból, Ózdról és Gyöngyösről is (összesen tehát három megye tűzoltói vettek részt a munkában).

Az MFS 2000 Rt.-é a lőszerraktár

A tűzoltók a nagy hőhatás miatt kezdetben nem tudták megközelíteni a raktárt. A raktárból felrobbanó lőszerek miatt folyamatos durranásokat, pukkanásokat lehetett hallani kora délután. Később egyre jobban megközelítették a tűzoltók az égő helyiségeket, és estére végül sikerült eloltaniuk a tüzet.

A tűzoltóságon megerősítették: az MFS 2000 Magyar Lőszergyártó Rt. épülete gyulladt ki Sirokon. A vállalat közel 75 százalékban a Bonitás 2002 Kft. tulajdonában van, ami Csányi Sándor OTP-vezéré, ő a cég egyetlen tagja.

Megszólalt az MFS vezérigazgatója is
Kis kaliberű, puskába való, lőporral töltött lőszereket szereltek szét abban a siroki raktárépületben, amelyben tűz keletkezett, majd robbanássorozat történt kedden délután. Az épületben néhány tonna lőszert tároltak - közölte Károly György, a csarnokot üzemeltető MFS 2000 Rt. vezérigazgatója. Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy a lángok fellobbanása után még mintegy másfél órával is folyamatosan robbantak fel az üzemben tárolt lőszerek, hangos pukkanásoktól, robbanásoktól visszhangzott a környék. A vezérigazgató közlése szerint személyi sérülés nem történt, ugyanakkor egy a közelben tartózkodó hölgy könnyebb sérülést szenvedett, amikor rémülten menekülni kezdett a robbanások elől. A tűz keletkezésének oka egyelőre nem ismert, ennek kiderítése további vizsgálatokat igényel - mondta a vezérigazgató. Hozzátette, hogy terveik szerint szerdán már folytatódik a munka a gyár területén.