A hétvégén két hidegrekord is megdőlt

2005.01.30. 21:52
Szombaton és vasárnap is rekordhideget mértek Nógrádban. A rendkívül hideg idő azért alakulhatott ki, mert az erős lehűlést okozó időjárási feltételek - havas földfelszín, kevés légmozgás, felhőtlen ég - mindegyike teljesült. Európa és Észak-Afrika más részein is szokatlanul hideg van. Bajorországban mínusz 39 fokot mértek, a Szaharában havazott, a Balkánon kétméteres hó esett.

A Nógrád megyei Zabaron mért mínusz 21,9 fokkal újabb évszázados hidegrekord dőlt meg vasárnap hajnalban Magyarországon - tájékoztatta Nadrai Attila meteorológus az MTI-t. A hatszáz lakosú községben az Országos Meteorológiai Szolgálat által mért hideg háromtized fokkal kevesebb mint az 1950-ben Miskolcon mért eddigi legalacsonyabb január 30-i hőmérséklet. "Január 30-án a legmelegebbet tizenöt éve Bácsalmáson regisztrálták, ahol plusz 15,9 fokig kúszott a hőmérő higanyszála" - tette hozzá Nadrai Attila.

Szombaton is hidegrekordot regisztráltak: akkor szintén Zabaron dőlt meg az addigi január 29-i rekord a hajnali mínusz 22,6 fokos hőmérséklettel. Az újkor óta a leghidegebbet 1940. február 16-án mérték Magyarországon, akkor az 1800-as évek vége óta mért legalacsonyabb feljegyzett hőmérséklet mínusz 36 fok volt a ma Miskolchoz tartozó Görömbölytapolcán.

Az elmúlt napokban a rendkívül hideg idő azért alakulhatott ki, mert az erős lehűlést előidéző időjárási feltételek mindegyike teljesült. A havas földfelszín miatt eleve lecsökken a felszíni hőmérséklet, ami a kevés légmozgás miatt nemigen emelkedik, emellett a levegő tovább hűl a kevés felhő miatt is, ugyanis a felszín felől áramló hő kisugárzása akadálytalanul távozhat a légtérből, ezzel csökkentve a hőmérsékletet.

A meteorológiai előrejelzések szerint még hétfő hajnalban is várhatók mínusz húsz fok alatti, "rekordközeli" hőmérsékletek az ország északi részén.

Kétméteres hó

A szokatlan hideghullám Algériában mélyen benyomult a Szaharába, s még az Algírtól 800 kilométerre délre fekvő Ghardaia környékén is vastag hó borította be a sivatag homokját. A havazás és a fagy okozta közlekedési balesetekben legkevesebb 20 ember vesztette életét Algériában egy hét alatt.

Spanyolországban vasárnapig 4 ember halálát okozta a rendkívüli hideg. A Földközi-tenger mentén a termés 90 százaléka pusztult el. Görögország és Albánia határán több mint ötven falut zárt el a külvilágtól az erős havazás. Két méteres magasságot is elérő hófúvások bénították meg a közlekedést Bulgária északkeleti részén.

Mínusz harminckilenc

Románia déli-délkeleti részén is, ahol 24 órán át szakadt a hó és tombolt a viharos szél, sok autós rekedt a hóban. Olaszországban a kormány hivatalosan is bocsánatot kért attól a több száz autóstól és kamionsofőrtől, aki három napra a hóban rekedt a Salerno-Reggio Calabria autópályán. Bajorországban az 1600 méteres magasságban fekvő Funten-tónál 39 fokos hideget mértek.

Míg a Földközi-tengerben fekvő Korzika szigetén a szokatlan erős havazás okozott fennakadást a légiforgalomban, Cipruson a párás és meleg levegő keseríti meg az emberek életét. A 19 fok körüli melegben a Szaharából az erős déli széllel odasodort finom homok légzési nehézségeket okoz.