Jön a hidegfront: tízfokos lehűlés várható

2002.06.24. 14:51
Még tombol a hőség, de a kedd biztosan enyhülést hoz, mivel nyugatról határozott hidegfront éri el hazánkat - mondta az Indexnek Németh Lajos meteorológus. A front nyomán 10 fokos hőmérsékletcsökkenésre lehet számítani. A lehűlés miatt délutántól, illetve éjszaka az ország egyes részein szélviharok alakulhatnak ki. A hőmérséklet csúcsértéke hétfőn 37 fok, késő este 27 fok lesz. A hétvégén négy felnőtt és két gyermek halt meg strandolás közben.
Hétfőn megdőlt a június 24-ei melegrekord, mert a legmagasabb hőmérséklet meghaladta az 1962-ben Szombathelyen mért 36,6 fokot - közölte Németh Lajos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A szakember elmondta, hogy a felénk közeledő hidegfront hatására Ausztriában és Csehországban 15-16 fok van. Szinte biztos, hogy a lehűlést erős, olykor orkán erejű szél kíséri majd. Németh Lajos szerint csak az bizonytalan, hogy milyen mennyiségű csapadékot hoz a változás. - Nem tudni, hol és mennyi eső várható, de ahol lesz, ott felhőszakadás és jégeső formájában.

Több rosszullét

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője az MTI-vel közölte: a meleg miatti rosszullétek miatt az elmúlt hét pénteken óta Budapesten a megszokott 200-250 helyett mintegy 300 segélyhívás érkezik a mentőkhöz. Országosan csaknem 2000 esetben nyújtanak segítséget naponta az OMSZ munkatársai, ami hasonló arányú növekedést jelent a korábbi időszakhoz képest, mint Budapesten. A szóvivő szerint a melegben különösen az ájulásos rosszullétek és a vízi balesetek szaporodtak meg.

Kortyolgassunk!

Győrfi Pál mindenki számára tanácsolja, hogy a nagy melegben lehetőleg hűvös, árnyékos helyen tartózkodjon, de ha nem teheti meg, lehetőleg szellős, könnyű pamutanyagból készült ruhát viseljen. A szakember felhívja a figyelmet a folyadékfogyasztás fontosságára, ami ásványvíz és tea gyakori kortyolgatásával a legeredményesebb a rosszullétek megelőzésében. A szóvivő a naponta többszöri könnyű étkezést ajánlja a kiadós ebédek helyett.

Napozás csak mértékkel

Győrfi Pál óv a túlzott napozástól, ami első- és másodfokú égéseket okozhat, nem beszélve az UV sugárzás hatására később kialakuló bőrrák veszélyéről. A szóvivő felhívta a figyelmet az este erős fejfájással, hányingerrel jelentkező napszúrás kockázatára, ami ellen a sapka és az árnyék jelent védelmet.

A kánikula miatt Budapest főpolgármestere különleges intézkedést hozott: egyes fővárosi strandokat a 18 év alattiak és a 65 év fölöttiek ingyen látogathatják, hétfőn is.

A dagály strandon rekordot döntöttek vasárnap, még három órakor is sorba álltak a pénztárak előtt, délután ötig majdnem tízezren váltottak jegyet - tudta meg az RTL Klub. Ennyien három éve nem voltak itt.

Halál a strandokon

Fotó: Fővárosi Tűzoltó-parancsokság
A hétvégén négy felnőtt, és két gyermek vesztette életét Pest megye valamelyik strandján. Péntek éjszaka K. Zs. Tamás 24 éves budapesti lakos a budakalászi Omszki tóban fürdőzés közben elmerült. A helyszínre érkező búvárok 15 méterre a parttól találták meg a holttestet.

Szombatra virradó éjszaka B. Zs. Sándor 41 éves budapesti lakos a dunavarsányi Kéktó sétány melletti bányatóban fulladt meg. A férfi egy baráti társasággal tartózkodott a tónál, italoztak, majd úszás közben valószínűleg szívelégtelenség lépett fel a férfinél.

Szombat délben egy három gyermekes család Domonyvölgyben, az 1-es tónál kijelölt szabadstrandon tartózkodott. Az édesanya két éves gyermekével a csúszdánál volt, míg a másik két gyerek a sekély vízben játszott. A 10 éves Attila búvárkodott, emiatt nem vette észre, hogy testvére, a 6 éves Marcell belefulladt a vízbe.

Szombat este K. I. Péterné 45 éves budapesti lakos barátaival Budakalászon, az Omszki tó nudisták részére fenntartott szakaszán ittas állapotban beúszott, és mintegy 10 méterre a parttól a mély vízben elmerült.

Vasárnap délután egy dunaharaszti kemping területén lévő tavon K. Gábor 32 éves dunaharaszti lakos egy gumicsónakban, három gyermekkel a mélyvíz felé evezett. A gyerekek játszottak a gumicsónakban, majd felborultak. A férfinak a 6 éves Szintiát és a 4 éves Ádámot sikerült kimentenie, de eközben szem elől vesztette a 4 éves Patrikot. Amikor fél óra elteltével megtalálták a kisfiút, az újraélesztés nem járt eredménnyel.

A júniusi kánikula kezdete óta megnőtt a vízi balesetek száma, s tizennégyen fulladtak fürdőzés közben a Dunába - tájékoztatta a Dunai Vízi Rendészeti Kapitányság adatai alapján Bálint Gabriella, a BRFK sajtóügyeletese hétfőn az MTI-t. Évente átlagosan hetven-nyolcvan ember leli halálát a folyóban, tavaly hetvenhét fő veszítette életét. Az idén összesen harmincheten haltak meg a Duna magyarországi szakaszán.