Halálos áldozatokat követel az európai időjárás

2004.07.29. 19:30
Szélsőséges az európai időjárás. Közép- és Délkelet-Európában az esőzések miatt dőlnek romba házak és halnak meg emberek, Spanyolországban a negyven fok körüli kánikula szedi áldozatait.
Viszonylagos nyugalom van Zemplén hegyközi részén, Abaúj északi térségében, a megvadult hegyi patakok kezdenek megszelídülni, vízszintjük jelentősen csökkent csütörtök délutánra, az időjárási előrejelzések szerint azonban még néhány helyen jelentősebb eső várható, ezért a figyelem nem lankad - tapasztalta az MTI tudósítója.

Özönvízszerű eső

Letarolt veteményesek, földön fekvő gabonatáblák, száradó ingóságok, óriási mennyiségű, víz által hozott törmelék, megrongált utak, hidak - ez jellemzi mindazon abaúji, zempléni településeket, Göncöt, Göncruszkát, Telkibányát, Háromhutát, Tokajt, amelyeket az utóbbi napokban özönvízszerű eső vert el.

A hegyi patakok - a Tolcsa, a Csenkő, a Gönci - ha még nem is nyerték vissza régi szelídségüket, de már nem vágtatnak mindent magukkal sodorva, ismét békés a természet, csütörtökre a Nap is kisütött.

Romániában hidak dőltek le

Több halálos áldozattal jártak Romániában a napok óta tartó heves esőzések és árvizek, amelyek mintegy kétezer házat rongáltak meg és termőföldeket pusztítottak el. Bákó megyében, a Tatros völgyében egy óra alatt 120 liter eső esett négyzetméterenként. A hegyekből feltartóztathatatlanul lezúduló víz három embert magával sodort, egyikük holttestét megtalálták. Helikopteres mentőalakulatok egy moldvai faluban négy embert mentettek meg a halál torkából, azon a helyen ugyanis a hirtelen keletkezett vízfolyamok házakat döntöttek romba. A térségben több települést teljesen elvágott a külvilágtól az özönvíz, hidak dőltek le, utak, vasutak rongálódtak meg.

Erdélyi területeket sem kímélt az elemi csapás. Főként Kolozs megyében okozott jelentős pusztítást az égszakadás, a Hunyad megyei Lupényban pedig eldugultak a csatornák. Emiatt a város több pontját térdig érő víz és iszap lepte el. A legfrissebb jelentések szerint a déli Gorj megyében egy embert elsodort az árvíz. Egy embert villám csapott agyon, miután a múlt héten négyen vesztették életüket az égi elektromos kisülés következtében.

Szlovákiában szegénynegyedeket költöztetnek ki

Napok óta heves esőzések nehezítik az életet Szlovákia keleti végein és a Szepességben, ahol a megáradt patakok és kisebb folyók súlyos gondokat és károkat okoznak; egy ember vízbe fulladt. A medrekből kizúduló víz épületeket, utakat, hidakat mosott alá. Mint a korábbi években, a legnagyobb gondot most is a romák lakta szegénynegyedekben okozza a víz: a lakókat több helyen ki kellett költöztetni a nyomorúságos épületekből.

Petőszinyén (Svinica) a búvárok csütörtökön megtalálták annak a középkorú férfinak a holttestét, aki az előző napon a megáradt patakba zuhant és nyoma veszett.

Spanyolországban hőség van

Tizenhatra emelkedett a múlt hét óta tartó hőhullám halálos áldozatainak száma Spanyolországban csütörtökön. A Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canarián egy 90 éves nő halt meg hőgutában, míg a Baleári-szigetekhez tartozó Menorcán egy 80 éves nyugdíjas férfi halálát okozta a forróság.

A hőhullám 40 Celsius fok körüli csúcshőmérsékleteket produkál Spanyolországban, bár az elmúlt napokban többfelé enyhült a hőség.