Hóviharok, elzárt falvak Nyugat-Magyarországon

2003.01.07. 20:33
Több települést is elzárt a külvilágtól az országra lezúduló hó Nyugat-Magyarországon. Nemespáton otthon maradtak az iskolások, Somogyban különleges kisegítőbuszok küzdenek meg az útviszonyokkal. A közlekedést széllökések, hóátfúvások is nehezítik, a katasztrófavédelmisek kérik, hogy senki ne szálljon autóba.
Gyakorlatilag megbénította a nyugati országrész életét a nagy mennyiségben lehullott hó. Az országban jelenleg Baranya megyében a legkritikusabb a helyzet, több települést teljesen elzárt a hó - tájékoztatta az MTI-t Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A megyében kedd reggel óta közel 40 centiméternyi hó esett. A megye útjait összesen 111 munkagép takarítja, több út járhatatlanná vált. Az Útinform tájékoztatása szerint Baranyában többek között a magyarsarlósi, az egerági és a berkesdi bekötő, valamint az Olasz és Pécs közötti összekötő út járhatatlan. Az 57-es főúton Szederkénynél két kamion ütközött össze, majd a sérült járművek keresztbe fordultak az útpályán. A 17-es kilométerkőnél teljes szélességű lezárás miatt alakult ki torlódás.

Kritikus a helyzet Fejér megyében

Jelentősen rosszabbodott, néhol kritikussá vált a helyzet Fejér megye útjain kedd estére a havazás miatt; az óránként 40 kilométeresre erősödött szél hóátfúvásokat okoz, s időről időre járhatatlanná tesz egyes útszakaszokat - tájékoztatta az MTI-t a közútkezelő kht. ügyeletes osztályvezetője. Lánczos János elmondta: a hóeltakarító gépek, hóekék folyamatosan dolgoznak, de a kelet-nyugati irányú, letisztított utakat rövid idő alatt ismét belepi a hó.

Késő este az osztályvezető már arról számolt be, hogy legalább egy irányból minden település megközelíthető a megyében. A főútvonalak hókásásak, de járhatók, a mellékutak közül lezárták azokat, amelyek helyett másik úton is lehetséges egy-egy település megközelítése. A közútkezelő vállalat igyekszik a Volán autóbuszok és a munkásjáratok útvonalát felszabadítani.

A főútvonalak nehezen járhatók, havasak, egyes szakaszokon szinte folyamatosak a hóátfúvások. Főleg a 81-es úton, Magyaralmás és Bodajk térségében, a 62-es Perkáta-Szabadegyháza közötti szakaszán és a 64-es Enying-Mátyásdomb közötti részén nehéz a közlekedés.

Külvilágtól elzárt falvak Zalában

Zala megyében is kritikus a helyzet, a kedd délelőttig lehullott körülbelül harminc centis hó több településen megbénította a közlekedést. A 76-os főúton, a nagykapornaki emelkedőnél kamion csúszott keresztbe, így csupán egy nyomon lehet közlekedni. Nemespátróról nem jöttek be az iskolás gyerekek Surdra, a település valóban el van zárva a külvilágtól - tájékoztatták az Indexet a Nemespátró mellett fekvő Surd polgármesteri hivatalán. A hó szakad, a szél fúj, de a tizenhat kilométerre fekvő Nagykanizsa elérhető Surdról.

A havazás mellett az óránként 30-40 kilométeres erősségű szél okozta hóátfúvások is nehezítik a közlekedést. Berke Zoltán, a Zala Volán Rt. személyforgalmi igazgatója azt közölte, hogy 15-30 perces késéssel érkeznek-indulnak járataik, de a megyeszékhely külterületeire, így Ebergénybe és Erzsébethegyre már nem tudtak felkapaszkodni a helyi járatok. - Nem tudtak bejutni a buszok Tilajújhegyre, az Egervárhoz közeli Csöngedmajorba és a dél-zalai Nemespátró községbe sem - mondta a személyforgalmi igazgató.

Küzdelem az utakkal

Somogy megyében a főutak is csak nehezen járhatók, több kisebb településre a kedd reggeli és délelőtti órákban nem tudtak bejutni az autóbuszok. Eigner János, a társaság szállítási osztályvezetője az MTI-nek elmondta: a megyében közlekedő buszok 15-25 perces késéssel érnek célba. A Kapos Volán járatai négy somogyi kistelepülésre egyáltalán nem tudtak bejutni. Volt olyan település, ahová más típusú kisegítő buszt küldtek, amelynek végül sikerült megküzdenie a letisztítatlan mellékúttal.

Vas megyében a reggel óta tartó havazás és az óránként 70 kilométeres széllökések következtében több kistelepülésnél megbénult a közlekedés kedd délutánra. "A Kemenesháton le kellett zárni a 8406-os utat Pápoc és Kenyeri térségében, mert azon már nem lehet közlekedni" - tájékoztatta az MTI-t Mészáros Béla, a Vas Megyei Állami Közútkezelő Kht. ügyeletese. Ugyancsak kritikus a helyzet a vasi Hegyháton Döröske, Döbörhegy, Sárfimizdó, Halastó, Nagymizdó és Szarvaskend községek környékén, ahol nagyon nehezen vagy nem is járhatóak az alsóbbrendű utak. Hasonló gondok vannak Jánosháza térségében, Karakó és Keléd környékén.

Kamionok zárták el az utat a behavazott Bakonyban

Veszprém megyében kamionok akadtak el kedden délután; az utak egyrenehezebben járhatóak. Az Útinform megyei ügyeletese szerint elakadt kamionok akadályozzák a forgalmat Cseszneknél, Balatonfűzfőnél és Veszprém határában, a tapolcai úton. A forgalom ezeken a helyeken csak egy sávon, rendkívül lassan halad. A Bakonygyepesnél, Márkónál és Veszprémvarsánynál délelőtt elakadt kamionokat már kimentették a hó fogságából. A megyében - elsősorban a Bakonyban - a hó vastagsága már eléri a 20 centimétert - folyamatosan és erősen havazik, a szél mérsékelt. Az ügyeletes közlése szerint 40 gép dolgozik folyamatosan a megye útjain, főleg a hóátfúvásoktól veszélyeztetett bakonyi térségekben. Közlekedik valamennyi buszjárat a megyében, de félórás - esetenként hosszabb - késések is előfordulnak. Az Útinform megyei ügyeletese arra figyelmezteti az autósokat, hogy ha tehetik, ne induljanak el, s kerüljék el a bakonyi útvonalakat.

Tolna megyében az órák óta tartó havazás megnehezíti ugyan a közlekedést, de az utak mindenhol járhatóak, egyedül a Kéty és Zomba közötti útvonalon okoz nagyobb nehézségeket. A hajnalban kezdődött havazás során eddig átlagosan 7-12 centiméter csapadék hullott.

Fél méter hó, rekordhideg

A nyugati országrészben a keddre virradó éjszaka megindult intenzív havazás reggelre elérte a középső országrészt, és tovább húzódott kelet felé - tudta meg az MTI az Útinformtól. Erős széllökések nehezítik a közlekedést Baranya és Veszprém megyében, Fejér megyében pedig már több helyen 20-30 centiméteres hóátfúvások alakultak ki a 61-es és a 64-es főúton.

A meteorológiai előrejelzések szerint napközben még sokfelé várható havazás. Szerdán délen és keleten még havazás, máshol közepesen felhős idő várható, az éjszakai órákban pedig rekordhideggel, akár mínusz huszonöt fokkal is számolni lehet.