Rendkívüli állapotot hirdettek Szabadkán

2003.01.10. 11:17
Észak-Bácskában negyedszázada nem esett annyi hó, mint az elmúlt huszonnégy órában. A havazás és hófúvás Szerbia belső részében, valamint Horvátországban is néhol katasztrófa-helyzetet idézett elő.
Észak-Bácskában, Szabadka és Zombor környékén súlyos gondokat okoz hó. Zombor környékén a hóréteg lassan meghaladja a 40 centimétert. A folytatódó hóesés miatt Zombor önkormányzata rendkívüli ülést tartott, s úgy döntött, hogy az ítéletidő miatt éjjel-nappal tisztítani kell az utakat és a települések utcáit. A vastagodó hóréteg egyre komolyabb gondokat okoz, ritkították a helyközi buszjáratokat.

A tegnapi újabb havazás miatt Szabadkán rendkívüli állapotot hirdettek, a hóeltakarításba bekapcsolódott a helyőrség is. Mától mintegy 250 katona takarítja a havat a városban. A fogház is felajánlotta, hogy szükség esetén az elítéltek is részt vállalnak a hóeltakarításban. A téli szolgálatot irányító községi törzskar felhívással fordult a vállalatokhoz, hogy lehetőségükhöz mérten segítsék a szolgálatot gépparkjukkal, de akár munkaerővel is. A felhívásra máris több vállalat jelentkezett - írja a pénteki Magyar Szó. Egyes vélemények szerint negyedszázada nem esett ekkora hó ilyen rövid idő alatt. Szabadkán és környékén egyelőre járhatók az utak, noha a közlekedésben komoly fennakadások vannak. Az élelmiszer-ellátás zökkenőmentes.

Az ítéletidő nagy gondokat okoz Bácstopolyánál, Zentánál, Hajdújárásnál, illetve nehezíti a közlekedést a jugoszláv-magyar határ mentén fekvő településeken.

Míg Szerbia, illetve Vajdaság északi részén hóesés okoz gondokat, az ország déli tájain, a Morava folyó környékén, Kragujevac és Soko Banja térségében ónos eső bénította meg a forgalmat. A koszovói határnál fekvő hegyvidéken, a népszerű síparadicsomnál, Kopaonik környékén az erőteljes széllökések miatt néhol kétméteres hó torlaszolja el az utakat. Dél-Szerbia turistaközpontjainál és a hozzájuk vezető utakon néhol a gépkocsik számára kötelező a hólánc használata, sok helyütt betiltották pótkocsis teherautók közlekedését.

A folytatódó havazás nyomán Horvátországban, a Plitvicei tavak környékén a hótakaró vastagsága csütörtök reggelre helyenként meghaladta az egy métert, a tengerparton, a Velebit-hegység tövében pedig viharos erejű bóra akadályozza a forgalmat.

A havazás és a szélvihar súlyos fennakadásokat okoz a vasúti és a közúti forgalomban. Órákat késnek a Zágráb és Dalmácia között közlekedő vonatok és autóbuszok. Több autóbuszjáratot nem indítottak Zágrábból a tengerpartra, valamint Rijekából Zadarba, Sibenikbe és Splitbe. A zágrábi légikikötő működik ugyan, de a kifutópályák folyamatos tisztítása miatt a repülőjáratok 30-40 perces késéssel közlekednek. A horvát fővárosban is fennakadások vannak a közlekedésben, a villamosok és autóbuszok több helyütt lelassultak, elakadtak.