Homokzsákokat töltenek a Hernádnál

2008.07.26. 15:31
Teljes a készültség a Hernád mentén, több száz ember dolgozik a gátakon, már több mint 3000 ezer homokzsákot megtöltöttek. Várhatóan Ócsanálosnál lesz a legkritikusabb helyzet, mikor a folyó szombat este vagy vasárnap reggel tetőzik.

Zsákok ezreit töltik meg homokkal a Hernád menti településeken élők, készülnek az utóbbi évtizedek harmadik legnagyobb árvizére. Az árhullámot a folyó alsó szakaszára várják, ahol nem épültek ki a településeket védő körtöltések. A tetőzés szombat este, vasárnap hajnalban vagy reggel várható.

Az MTI helyszíni tudósítója szerint Ócsanálosnál - ahol általában a legkritikusabb a helyzet áradások idején - több mint háromszázan lapátolják a homokot zsákokba, és magasítják a Hernád, illetve az abba torkolló Vadász-patak gátját. Bár a víz még a mederben folyik, az itt élők és a vízügyi szakemberek szinte biztosak abban, nagyobb lesz a baj.

Érintett települések a Hernád mentén

Madzin Tibor, Onga polgármestere - Ócsanálos közigazgatásilag a településhez tartozik - úgy fogalmazott, időben jött a riasztás, és fel tudnak készülni az áradásra, magasítják, erősítik a töltéseket. A helybéliek mellett a környező településről is érkezett segítség, a vízügyi igazgatóságtól is több mint százan segédkeznek, koordinálják a munkát.

Bőcs község alsó és felső részét már kettévágta a Hernád, ott, ahol minden árvíz esetén kiönt a folyó, az úton átfolyó víz nagysága óráról-órára nő. Szombat délután az autók tengelyéig ért a víz, ha lassan is, de azért még át lehet kelni a település két része között. Nagy László bőcsi polgármester azt mondta, majdnem százan védekeznek, ha kell 6-7 ezer homokzsákot is megtöltenek, most háromezernél tartanak.

Tetőzik a Hernád (fotó:MTI)

Berzéknél egy magángát helyreállításán dolgoznak, Hernádkaknál pedig a gátat magasítják. Mindkét település polgármestere a töltésen dolgozik. A Hernád felsőbb szakaszán, Garadnán pedig már a gátat vágták át - tervezetten, mint ahogy Varga Mihály, a megyei védelmi bizottság titkára mondta -, hogy az ott már apadó folyóba visszavezethessék a termőföldre korábban kiöntött vizet.

Csont Csaba, az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) szóvivője a szombati védekezésről szólva azt mondta, a magassági hiányos gátakon tovább folytatták az erősítést, eddig 60 ezer homokzsákot, 10 ezer négyzetméternyi fóliát, ezer fáklyát szállítottak ki a védelmi szakaszokra, illetve az önkormányzatoknak.