Százmilliós kárt okozott a filmgyári tűz

2007.07.03. 16:04
Egyelőre ismeretlen okból tűz ütött ki hétfő este a fóti filmgyár területén. Személyi sérülés nem történt, de az anyagi kár jelentős, gyakorlatilag megsemmisült az 1972-ben épült, több mint ezer négyzetméteres Huszárik műterem.

Hatalmas tűz pusztított hétfőről keddre virradó éjjel a Mafilm Rt. fóti filmgyárában. A lángok a telep egyik háromszintes, több mint ezer négyzetméteres stúdióépületében, a filmtörténeti jelentőségű Huszárik műteremben csaptak fel este tizenegy óra körül. A fővárosi tűzoltóság ötös, kiemelt riasztással érkezett a helyszínre, harminckét jármű és 116 tűzoltó küzdött egészen kedd hajnalig a lángokkal.

Az oltást nagyban nehezítette, hogy tűz a stúdióban tárolt, rendkívül könnyen éghető díszletekre, berendezési tárgyakra is átterjedt. Az épület tetőszerkezete a nagy hőterhelés következtében beszakadt, így a lángokat csak kívülről tudták locsolni. A tűzoltók végül tizennégy vízsugárral és egy vízágyú bevetésével oltották el a tüzet.


Tűzoltók dolgoznak a fóti filmgyár területén

A tűz okáról egyelőre nincs információ, a váci tűzoltóság tűzvizsgálói még tanulmányozzák a nyomokat, illetve folyamatban van a tanúk kihallgatása. Így még napokba telhet, mire kiderül, hogy gyújtogatás vagy esetleg gondatlanság, nyílt láng használata, dohányzás miatt ütött ki a tűz.

Tetemes kár

A tűzben szerencsére a filmgyár alkalmazottai és a tűzoltók közül sem sérült meg senki, az anyagi kár azonban rendkívül magas, tudtuk meg Tóth Tihamértól, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság titkárságvezetőjétől. A leégett stúdióépület és a megsemmisült díszletek, stúdióberendezés összértéke elérheti a százmillió forintot is.

A Mafilm fóti telephelyén 23 000 négyzetméternyi szabadtéri terület (úgynevezett díszletfalu) és két, egyenként körülbelül ezer négyzetméteres alapterületű műterem (a Huszárik és a Máriássy műterem) áll a filmkészítők rendelkezésre. Ezek a stúdiók hazánk legnagyobb műtermei a pomázi és az etyeki stúdiók most épült műtermei után. De mindkét fóti felújításra szorult: már a nyolcvanas években sem számítottak korszerűnek.

A hétfő éjszakai tűz után már csak a Máriássy stúdiót lehet használni. A fóti telephelyen díszletépítési, jelmez, berendezés, kellék és pirotechnikai szolgáltatásokat is nyújt a Mafilm a hazánkban készülő filmek, sorozatok részére, többek között itt forgatták a kópialopási ügyről elhíresült BBC-produkciót, a Robin Hood-ot, amit magyar részről a Mid Atlantic nevű cég jegyzett, jelenleg pedig, úgy tudjuk, ugyanennek a cégnek a díszletei között forgott volna a Huszárik-teremben a Tom Hanks produceri munkája alatt készülő John Adams című amerikai sorozat.


A kiégett stúdió (Fotó: pest.katasztrofavedelem.hu)

A díszletek különösen tűzveszéles kategóriába tartoznak, mivel főként fából, gipszből, hungarocellből készülnek. A területen kelléktár és pirotechniaki raktár is található, ezek miatt is különösen nagy kockázatot jelent tűzbiztonsági szempontból a filmgyár.

Információink szerint a Paul Giamatti, Sarah Polley szereplésével készülő John Adams című amerikai sorozat díszletépítése zajlott a stúdióban, ezért még késő este is voltak filmgyári dolgozók az épületben. Szerettük volna megkérdezni Tolmár Tamást, a Mafilm Rt. illetékesét a cég legértékesebb ingatlanján történt tűzesetről, ő azonban nem válaszolt a kérdéseinkre.

Nemzetközi produkcióra készültek

"Fóton egy nemzetközi produkció épülő díszleteiben okozott pusztítást a keddre virradóra a filmgyárban keletkezett tűz, jelenleg tart még a károk felmérése és a tűz okának feltárása" - közölte Tolmár Tamás kedden délután az MTI-vel.

A Mafilm Zrt. Fóti Filmgyártó Telepének igazgatója elmondta, hogy a jól kiépített jelzőrendszer riasztása alapján értesítették a tűzoltókat, akik perceken belül a helyszínen teremtek, hogy a Huszárik műteremben felcsapott lángokat megfékezzék. Az 1972-ben épült terem tetőrésze, valamint a vázszerkezet sínylette meg a tűzet és a hagyományos anyagokból félig elkészült, a leendő film hátteréül szolgáló elemek egy része is odaveszett.

A filmgyár vezetése most tárgyal a producerekkel, miként lehet a károk okozta kiesés áthidalásával a gyártási ütemtervet tartani. Az is elképzelhető, hogy az eredetileg műterminek tervezett jelenetek egy részét külső felvételekkel pótolják. A műterem egyébként biztosítva van, közölte a távirati irodával Tolmár. A telepvezető arról is szólt, hogy jelenleg teljes gőzzel üzemel a filmgyár, egyszerre négy nemzetközi produkció is készül, ezekben több száz fős stáb dolgozik.