Télies tavaszra jön a hűvös nyár

2006.05.30. 20:53
A megszokott május végi, júniusi hőmérsékletektől messze elmaradnak a jelenlegi hőmérsékleti adatok, ugyanis kimondottan hűvös, csapadékos az idő.

Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerint "idén forró, száraz nyárra nem számíthatunk, a júliusi, augusztusi hónapok időjárása a tavalyi év ezen időszakához hasonlít majd". "Ez a hűvös idő egyáltalán nem szokatlan, bizonyos periódusok megfigyelhetők a hőmérsékletek alakulásában, és hasonló hideg időszakra volt már példa az elmúlt évszázadban."

Tehát marad a hűvös, kellemetlen idő: szerdán az ország nagy részén néhány órára kisüt a nap, a Kárpát-medence fölé már szárazabb, de továbbra is hideg levegő áramlik, a hőmérséklet több fokkal elmarad az ilyenkor szokásostól. Napközben szórványosan alakul ki zápor, zivatar, egy-egy zivatarban jégeső is lehet. A szél mindenütt északnyugatira fordul, délutántól többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 12 és 17 fok között alakul.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint Európa időjárását két nagykiterjedésű légköri képződmény alakítja; középpontjával Karélia térsége felett örvénylő ciklon, illetve Európa északnyugati partvidéke mentén elhelyezkedő anticiklon. A ciklon Kelet-európai-síkságtól a Kárpát-medencén keresztül egészen Észak-Olaszországig húzódó frontrendszere néhány 100 kilométeres körzetében erősen felhős az ég, többfelé esik az eső, záporeső, délnyugaton zivatarok is kialakulnak.

A ciklon és az anticiklon közös áramlási rendszerében erőteljes északi áramlással hideg levegő áramlik a szárazföld nyugati és középső területei fölé, így az említett frontrendszertől északnyugatra a hőmérséklet csúcsértéke többnyire 12 és 18 fok között alakul. A mediterrán térségben, a Földközi-tenger menti országokban viszont jóval melegebb van; napos az idő, a hőmérséklet a délutáni órákban többfelé eléri, a Pireneusi-félszigeten meghaladja a 30 fokot.

Télies május Európában is

Hóval és esővel búcsúzik Svájctól a május: néhol még az 1000 méternél alacsonyabban fekvő részeken is havazott az alpesi országban a keddre virradó éjszakán. A MeteoSchweiz időjárás-előrejelző szolgálat szerint kedd estig 25 centiméteresre hízhat a hótakaró az 1200 méternél magasabb országrészekben. A mélyebben fekvő részekre vasárnap óta nagy mennyiségű eső zúdult le, olyannyira, hogy Bernben árvízi készültséget rendeltek el hétfőn este az Aare vízszintjének megemelkedése miatt.

Németországban is télies az időjárás május utolsó napjaiban. Kedden a Majnától délre eső országrészben szinte mindenütt esett az eső reggel, a 800 méternél magasabban fekvő térségekben pedig kiadósan havazott. Mint az ARD televízió reggeli hírműsorában látni lehetett, a télies csapadék meg is maradt, fehér díszbe öltöztetve a tájat Bajorország északi részén. A német meteorológiai szolgálat közölte, hogy 40 éve, 1966-ban jegyeztek ilyen hűvös május végét az országban.

Ausztriában több helyütt a közlekedést is akadályozta a havazás. Karintia tartományban le kellett zárni egy magashegyi hágót, Tirolban érvényben maradt a Silvretta-hágó télre elrendelt lezárása. Hírek szerint Vorarlbergben az 1000 méternél magasabban fekvő vidékeken havazott.

Lengyelország déli részén a Magas-Tátrában kedden délben nulla Celsius-fok alatti hőmérsékletet mértek a 200 méter magasan fekvő Kasprowy Wierchben. A hegycsúcs felé vezető gyalogutat vékony hóréteg borította. A völgyeket vastag köd lepte el, Zakopane üdülőcentrumban hat fokos hidegben és szakadó esőben fagyoskodtak a turisták.