Megdőlt a hidegrekord

2003.01.12. 11:01
Elállt a havazás gyakorlatilag az egész országban, s vasárnap nem is várható újabb hó, viszont megdőlt a hidegrekord. A hőmérsékleti maximum hajnalban mínusz 11 fok volt, míg az északkeleti országrész völgyeiben néhol mínusz 30 fokot is mértek. Hétfőn felhősödésre, főként északon kisebb havazásra számíthatunk. Kedden országosan lehet néhány centi hó, miközben enyhül az idő. Szerdától sokfelé olvadni kezd a hó.
Az ország északkeleti részén több helyen is megdőlt vasárnap hajnalban a napi mínusz 24,8 fokos hidegrekord - tájékoztatta az MTI-t az Országos Meteorológiai Szolgálat illetékese az MTI-t. Vasárnap hajnalban észak-keleten számos mérési ponton alacsonyabb volt a hőmérséklet, mint amit - eddigi rekordként - 1987-ben, Pilisszentkereszten mértek január 12-én. A meteorológus jelezte: az országos összesítés még nem készült el, de a Nógrád megyei Zabar településen például mínusz 30,9 fokot mértek hajnalban. A szombat éjszakai és vasárnap hajnali jelentős lehűlés nem rontotta az országos közlekedési helyzetet, minden település megközelíthető, bár az utak több helyen is jégbordásak, esetleg csak egy nyomon járhatók.

Az Országos Meteorológiai Intézettől vasárnap reggel kapott tájékoztatás szerint országszerte kevés a felhő, de egyes helyeken köddel kell számolni. Az Alföld északi részén élénk a szél, óránként 40 kilométeres sebességű széllökéseket mérnek, vagyis hófúvásokkal kell számolni.

Vasárnap is hideg lesz

Az Időjárás.hu előrejelzései szerint a fővárosban vasárnap igen hideg, száraz, napos időben lesz részünk. Mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet csúcsértéke -7 fok körül alakul. Késő este -13 fok várható. Hétfőn megnövekszik a felhőzet, kisebb havazás is lehet.

MÁV
A MÁV tájékoztatása szerint a hideg miatt előforduló váltófagyások következtében átlagosan 20-30 perces járatkésésre lehet számítani, de helyenként ennél nagyobb késés is előfordulhat.

Hazánk keleti részén vasárnap a rekord hideg, helyenként ködös reggelt követően sok napsütésre számíthatunk, csupán délkeleten lesz átmeneti felhősödés. Mérsékelt marad a szél. A hőmérséklet csúcsértéke -10, -7 fok között alakul. Késő este -15, -11 fok várható. Hétfőn reggel foltokban köd képződhet. Délelőtt változóan, délután erősen felhős lesz az ég, északon havazás is kialakulhat.

Hazánk nyugati területein vasárnap a rendkívül hideg reggelt követően napos időben lesz részünk. Mérsékelt marad a szél. A hőmérséklet csúcsértéke -9, -7 fok körül alakul. Késő este -13, -11 fok várható. Hétfőn megnövekszik a felhőzet, északon havazás is lehet.

Budapesten nincs gond a közlekedésben

Nincs fennakadás a főváros közlekedésében, a főútvonalak jól járhatóak, s a tömegközlekedési eszközök is menetrend szerint indultak teljes vonalon vasárnap reggel.

Veszélyes utak
A főutak hókásásak, latyakosak, néhol nedvesek, Gyor-Moson-Sopron, Zala és Fejér megyében valamint Baja környékén jeges, jégbordás szakaszok is előfordulnak. Az Útinform jelentése szerint a mellékutak mindenütt havasak, a letaposott hótól síkosak.

Az utakon közlekedőknek ügyelniük kell arra, hogy elszórtan ködfoltokra lehet számítani Zala és Komárom-Esztergom megyében, Pest megyében, az északi rszágrészben, valamint a Jászságban, ahol a látótávolság 100 és 300 méter közötti.

Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szombat éjszakáig tartó havazás során esett, hat centiméternyi havat kilencven munkagéppel és 1105 kézi hómunkással takarították először a főútvonalakon, majd a mellékutcát tisztítását is folytatták. Ugyancsak kilencven munkagép járja majd vasárnap délelőtt a főváros utcáit, a mellékútvonalakat takarítják, ha - mint azt a meteorológia ígéri - nem lesz több havazás. A fővárosban igen hideg van, a belső részeken mínusz 8-10 fok, a külső városrészekben pedig mínusz 14-17 fok, de ez nem okoz fennakadást a közterület-fenntartó munkájában, ugyanis az utak megfelelően előkezeltek.

Borsodban egy út járhatatlan

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az éjszaka tovább folytatódott az utak tisztítása, a Pere és Abaújszántó közötti útszakaszt másfél kilométer hosszúságban ismét befújta a hó, ezért az továbbra is járhatatlan. Erről Dobos Zsolt, a megyei közútkezelő társaság ügyeletének vezetője tájékoztatta az MTI-t csütörtökön reggel. További 16 mellékút pedig csupán egy nyomon és igen nehezen járható. A Hernád-völgyében és Abaúj északi részén 14, a Bodrogközben két út csak egy nyomon és nehezen járható, személyautóval szinte járhatatlan.

Az ügyeletes beszámolója szerint nehéz éjszakát éltek át a nagy hidegben észak-északkeleti szél kavarta tovább a havat, helyenként torlaszokat építve. Az éjszaka húsz ekés szórógép és két hómaró dolgozott a megye területén. Putnok térségében mínusz 29 fokot mértek, Sátoraljaújhelyen volt a "legmelegebb", ahol a hőmérő higanyszála mínusz 12 fokot mutatott.