Hatméteres vízfallal érhet partot Ike

2008.09.12. 16:47
Az életével játszik az, aki nem hagyja el Texas partvidékét, figyelmeztette a lakosságot az amerikai hurrikánközpont. Az Ike ugyan nem a legerősebb vihar az idei hurrikánszezonban, de megdöbbentő méretei miatt akár hatméteres vihardagályt is okozhat. Az útjába eső nagyvárost, Houstont mégsem ürítették ki.

Több tízezer texasit telepítettek ki csütörtök óta az állam partvidékéről. Az Ike hurrikán helyi idő szerint szombat kora hajnalban érhet partot - magyar idő szerint reggel nyolc óra tájban.

Az amerikai hurrikánközpont figyelmeztetése szerint a vihar ugyan nem számít kiemelkedően erősnek - jelenleg kettes erősségű, ami 178 kilométeres szeleket jelent - de a partot érés előtt még erősödhet. Ennél nagyobb probléma a kiterjedése - a vihar csaknem faltól falig kitölti a Mexikói-öblöt.

Megdöbbentő méretű vihar

A nagy kiterjedése miatt a hurrikán akár hat méteres vihardagályt is okozhat. A hurrikánközpont figyelmeztetése szerint azok, akik a felszólítás ellenére sem hagyják el a veszélyeztetett texasi és louisianai partszakaszokat, "az életükkel játszanak".

Texast az AP jelentése szerint ötven éve nem fenyegette ekkora vihart. A hurrikánközpont jelentése szerint a hurrikán a texasi Galvestonnál érhet partot - itt ért partot 1906-ban az Egyesült Államok történetének legpusztítóbb hurrikánja, ami hatezer halálos áldozatot követelt és teljesen megsemmisítette a várost.

A vihar az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városát, a Galvestontól nyolcvan kilométerre fekvő Houstont is fenyegeti. A várost nem ürítik ki, csak a mélyebben fekvő elővárosokból költöztették ki a lakókat. Az AP jelentése szerint a döntést a 2005-ös Rita hurrikán tapasztalatai alapján hozhatták meg - akkor az ötös erősségű vihar közeledtének hírére a város azonnali kiürítéséről döntöttek - miközben az autópályákat még bedugították a partvidéki menekülők. A káoszban 110-en vesztették életüket - a viharban magában kilencen.

Menekülők, készülődők - képgalériánk a közelgő viharról

A texasi hatóságok nagy áradásokra és természetesen áramkimaradásokra számítanak. A vihar nyomvonala alapján akár egy teljes napig is Texas fölött tombolhat, megnehezítve a mentést is.