Illegálisan másolt jegyzetek

2005.10.22. 10:01
Száz és kétezer-hatszáz forint között árulta két férfi a Szegedi Tudományegyetemen pénteken lefoglalt jegyzeteket. A gyanúsítottak után két rendőrkapitányság is nyomoz, a tankönyvkiadókat évente több száz millió forint kár éri az illegális tankönyvfénymásolók miatt.

Rendőrök foglaltak le fénymásolt felsőoktatási jegyzeteket a Szegedi Tudományegyetem egyik épületében pénteken, írja a szegedi Délmagyarország. A gyógypedagógia szakos hallgatók között terjesztett árlistán a legolcsóbb fénymásolt könyv száz, a legdrágább 2600 forint volt, igény szerint spirálozva.

A szolgáltatást intéző két férfi ellen szerzői jogok megsértése miatt büntetőeljárást indított a Csongrád Megyei Rendőr-kapitányság, bár ellenük már a Szegedi Rendőrkapitányság is nyomoz, hasonló ügyben. A két gyanúsított fénymásoló üzletet üzemeltet a városban, ahol a főleg az élelmiszeripari főiskolán használt tananyagokat foglaltak le.

A Délmagyarország szerint évente több száz millió forint kárt okoz a tankönyvkiadóknak az iparszerű tankönyvfénymásolás. A múlt héten a Szegedi Városi Ügyészség emelt vádat szerzői jogok megsértése miatt egy hasonló ügyben. A szerzői jogok megsértése öt év börtönnel büntethető.