Már Romániában jár a madárinfluenza

2005.10.08. 12:41
Pénteken a Duna-deltában azonosították a madárinfluenza vírusát, és már Magyarország is megkapta Brüsszel hivatalos értesítését. A faluban, ahol a vírust megtalálták, azonnal a legszigorúbb egészségügyi vesztegzárat vezették be. A kórokozó romániai megjelenése miatt behozatali tilalom lesz érvényben az élő állatokra, valamint a feldolgozatlan toll és tolltermékekre.

Pénteken a kora esti órákban a román földművelési miniszter hivatalosan bejelentette, hogy Romániában azonosították a madárinfluenza vírusát. "Délután két óra negyvenöt perckor az állatorvosi diagnosztikai laboratórium háziszárnyasoknál diagnosztizált és elismert három típusos madárinfluenza-vírust Tulcea megyében. Románia háromlépcsős válságtervvel készült arra az eshetőségre, ha a szomszédos Ukrajnából átszivárogna a madárinfluenza" - fogalmazott Gheorghe Flutur.

A Duna-deltában lévő, Ciamurlia de Jos nevű településen elhullott háziszárnyasokból végzett laboratóriumi analíziseket - megerősítés végett - Nagy-Britanniába küldték, írta az MTI. A faluban azonnali hatállyal szigorú köz- és állategészségügyi vesztegzárat vezettek be, és elrendelték a település összes háziszárnyasainak kiirtását, az egyéb háziállatok egészségügyi felügyeletét, a település fertőtlenítését és egészségügyi elszigetelését, a lakosság azonnali védőoltását a rendelkezésre álló leghatékonyabb influenza elleni gyógyszerrel, és szigorú orvosi felügyelet alá helyezését.

Vadmadarak hurcolhatták be

A térségre vonatkozó legszigorúbb egészségügyi vesztegzár bevezetésén túl a román mezőgazdasági tárca még péntek este Tulcea megyében és a vele határos további hét - Konstanca, Calarasi, Braila, Galac, Ialomita, Vaslui és Vrancea - megye területén betiltotta a vadászatot a vadmadarakra. Hasonlóképpen elrendelték a Duna-deltában előforduló vadmadarakból vett biológiai anyagok laboratóriumi vizsgálatát, a deltában szabadon élő háziállatok begyűjtését és egészségügyi ellenőrzését.

A román egészségügyi minisztériumban azonnal összeült a közegészségügyi válságstáb, hogy megtegye az ilyenkor szükséges intézkedéseket az érintett megyében. Egyúttal gondoskodnak az ország egész lakosságának a megfelelő tájékoztatásáról és az egészségügyi védőintézkedésekre vonatkozó felvilágosításáról, az orvosi kar és az egészségügyi hálózat megfelelő felkészítéséről. Ezzel egyidejűleg Románia betiltotta az élő és vágott baromfi behozatalát 15 országból, a határállomásokon pedig szigorítják az állategészségügyi intézkedéseket.

Az illetékes román szakhatóságok valószínűleg tartják, hogy a Duna-deltában előforduló vadmadarak közül esetleg leginkább a nagy lilik, a vadkacsa és a vadliba hurcolhatta be a madárinfluenza vírust. De két másik Tulcea megyei település - Maliuc és Agighiol - térségében negyven hattyútetemet is találtak. Román hírforrások által idézett illetékes szakemberek gyanúja szerint a legvalószínűbb, hogy a deltai vándormadarak esetleg Oroszországból és Kazahsztánból hurcolhatták be a Duna torkolatvidékére a madárinfluenza- vírust.

Van felkészülési terv

Az FVM szóvivője pénteken az Estének nem hivatalosan elmondta, hogy Magyarország már megkapta Brüsszeltől a hivatalos értesítést a romániai madárinfluenzáról. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal főosztályvezetője a MTV műsorában megerősítette, hogy ez a hivatalos eljárás. Mint mondta: "Brüsszelt kell értesíteni, és Brüsszelen keresztül, tehát az európai állategészségügyi értesítési rendszeren keresztül kapjuk az értesítést."

Ócsai hozzátette, hogy Magyaroszágnak van felkészülési terve a madárinfluenzára. "Az állategészségügy rendszeresen monitorozza az állatokat, többek között a vonuló madarakat, illetve a háziállatokat is." A főosztályvezető szerint a felkészültség igaz a humán egészségügyre is. A vírus romániai megjelenése miatt viszont behozatali tilalom lesz érvényben az élő állatokra, valamint a feldolgozatlan toll és tolltermékekre. Ócsai Lajos hozzátette, hogy a kész élelmiszerekre ez a szigorítás nem vonatkozik.

Minden feltétel adott

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már szeptember közepén felszólította a nemzetközi közösséget, hogy készüljön fel egy világméretű madárinfluenza-járványra. Csak idő kérdése, hogy a járvány a Föld minden tájékára átterjedjen, vélekedett akkor WHO főigazgatója, Dzsong Vuk Ri. "Nyilvánvaló, hogy így lesz, minden előfeltétel adott" - mondta.

A szakemberek szerint a járványt egy mutáns vírus okozza majd, amelyik a jelenlegi madárinfluenzával szemben már emberről emberre is képes lesz terjedni. David Nabarro, a WHO influenzakoordinátora egy hete úgy vélekedett, hogy az áldozatok száma öt- és százötvenmillió között bármennyi lehet. Minden országnak nemzeti járványellenes tervet kell kidolgoznia, és szükség van a térségek közötti, valamint a gazdasági élet szereplői és a nemzetközi szervezetek közötti szoros együttműködésre, hangsúlyozta.

Első próbák

Szeptember végén próbálták ki először embereken Magyarországon a madárinfluenza elleni oltóanyagot. Az önkéntesek között ott volt Rácz Jenő egészségügyi miniszter és Bujdosó László országos tiszti főorvos is.

Egyelőre azt a technológiát tesztelik, amellyel - ha később szükség van rá, - le lehet gyártani a mutáns, azaz az emberről emberre terjedő vírus elleni oltóanyagot - mondta el akkor Bujdosó László, hozzátéve: ez a vírusfajta ugyanis még nem jött létre, így az ellene hatásos gyógyszert sem lehet még elkészíteni.