Nagy erejű földrengések Japánban

2004.09.06. 08:51
Harmincnyolc ember sérült meg a két, nagy erejű földrengésben, amely vasárnap rázta meg Japán nyugati részét.
A Richter-skála szerinti 6,9-es nagyságú földmozgást, amelyet öt órával később egy 7,3-as nagyságú követett, legerősebben a fővárostól 450 kilométerre nyugatra fekvő Vakajama prefektúra ritkán lakott térségeiben lehetett érezni, de Oszakában, Kiotóban és Nagojában is észlelték. Tokióban kilengtek a felhőkarcolók.

Mindkét földrengés epicentruma mintegy 10 kilométerrel a tengerfenék alatt volt, csaknem 130 kilométerre a part menti prefektúrától. A legtöbben a második földlökésben sérültek meg. A földrengések miatt 600 otthonban megszűnt az áramszolgáltatás és rövid időre leállították a gyorsvasút közlekedését.

A japán meteorológiai intézet eközben arra figyelmeztette a lakosságot, hogy a Kelet-kínai-tenger felől érkezett Songda tájfun, amely vasárnap elérte Okinava szigetét, óránként 144 kilométeres sebességgel most Kjúsú felé tart.

A pusztító erejű forgószélben eddig 21 ember sérült meg és háztartások tízezrei maradtak áram nélkül - jelentette az NHK televízió. A tájfun a japán szigetek nyugati partjai mentén halad tovább, heves esőzésekkel és földcsuszamlásokkal fenyegetve a földrengés sújtotta a térséget.