Hat gyereket szült vérfertőző apjának a pincében tartott lány

2008.04.27. 16:09
A 73 éves osztrák férfi húsz éve tartotta pincében lányát, akinek hat gyereke született a vérfertőző viszonyból.

A hatóságok gyanúja szerint több mint húsz éven át tartotta pincébe bezárva saját lányát egy idős osztrák férfi, akiről a hatóságok feltételezik, hogy vérfertőzést is elkövetett. A vádak alapján az alsó-ausztriai rendőrség vasárnap őrizetbe vette a 73 éves Josef F.-et.

A tartományi bűnügyi rendőrség vezetője, Franz Polzer ezredes sajtóértekezletén nem tartotta kizártnak, hogy a most negyvenkét éves nőnek hat gyereke is született az apjától. Az egyiküket, egy húszéves, súlyosan beteg lányt az alsó-ausztriai Amstetten kórházában ápolják, napok óta életveszélyes állapotban van.

Szektára gyanakodtak

Az ORF osztrák rádió korábban azt közölte, hogy tudomása szerint négy gyermeke született a fogságban tartott nőnek, aki jelenleg pszichológiai kezelés alatt áll. A rendőrök előtt tett kijelentésében "súlyos bűncselekménnyel" vádolta az apját. A bűnügyi osztály vezetője hitelt érdemlőnek nevezte a vallomását.

A gyerekek öt és húsz év közöttiek, három fiú, három lány. Állítólag született egy hetedik is, de háromnapos korában meghalt. A bezárt nő a föld alatti zugban hozta őket világra. Születési dokumentum nem készült róluk, anyakönyvileg nem léteztek. Hármat közülük a nagyszülők magukhoz vettek, iskolába is járatták őket. A többiek a tömlöcben éltek az anyjukkal.

A rendőrség széles körű nyomozást indított az eset felgöngyölítésére, egyebek között DNS-vizsgálatot is végeznek, hogy egyértelmű bizonyítékot szerezzenek az állítólagos vérfertőzésről. A gyanúsított személy nem volt hajlandó megszólalni őrizetbe vétele után, de az ezredes vasárnap délutáni sajtóértekezletén az mondta: már az eddig begyűjtött nyomok alapján is valószínűleg tűnik, hogy nemi kapcsolatot tartott fenn a lányával.

A részleteiben még homályos, ám a nyilvánosságra került információk fényében megdöbbentőnek tűnő bűncselekményre annak nyomán derült fény, hogy a húszéves lányt a múlt héten súlyos állapotban beszállították az amstetteni kórház intenzív osztályára. A nagyszülei - vagy ha a vádak beigazolódnak: saját apja - házának a kapuja előtt találtak rá. Eszméletlenül feküdt ott, csonttá soványodva. Azóta mélyaltatásban tartják.

A hatóságok a kezelés érdekében keresni kezdték az anyát, így jutottak el a negyvenkét éves nőhöz és "családjához". Az anya valamikor Amstettenben dolgozott pincérnőként, de huszonnégy évvel ezelőtt egyszerűen eltűnt: azóta semmit sem tudtak róla. A hatóságok egy idő után arra gondoltak, hogy valószínűleg egy szekta kaparintotta a karmai közé. Még az Interpollal is kerestették, mindhiába.

Natascha Kampusch két éve szabadult

Az osztrák közvéleményt bizonyosan mélyen megrázza az újabb szörnyűség, hiszen még alig ocsúdott fel Natascha Kampusch történetéből, amely annak idején óriási port vert fel. Az akkor tízéves kislány 1998. március 2-án tűnt el iskolába menet. Elrablója, Wolfgang Priklopil nyolc és fél éven át tartotta bezárva egy ablaktalan, föld alatti helyiségben az osztrák főváros peremén, zöldövezeti környezetben épült, úszómedencés házában. A lánynak 2006. augusztus 23-án sikerült megszöknie, kihasználva azt a pillanatot, amikor a férfi figyelmét elvonta egy mobilhívás. Elrablója még aznap öngyilkosságot követett el.