Ismét elítélték Kaiser Edét

2006.02.01. 17:11
Első fokon, nem jogerősen, egy év négy hónap szabadságvesztésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán Kaiser Edét, aki a vád szerint társaival egy fővárosi ékszerboltból több mint hárommillió forint értékben ékszereket lopott.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon szerdán ítéletet hirdettek Kiglics Attila és Kaiser Ede, valamint három társuk ügyében, akik a vád szerint kiraboltak egy ékszerboltot.


Klikk a képre!

A vádiratban szereplő bevásárlóközpont egyik ékszerüzletét hét évvel ezelőtt, 1999 márciusában "támadták meg". A negyed- és ötödrendű vádlottak - egyikük egy fiatalkorú lány - gyűrűvásárlás szándékával elterelte az eladó figyelmét, amíg a per másod- és harmadredű vádlottja álkulccsal kinyitotta a vitrint és ékszereket vett ki belőle, derül ki a vádiratból, amely szerint Kaiser Ede őrködött, míg mindez történt. Az eladó észrevette a lopást, a bevásárlóközpont biztonsági őre a menekülők után eredt, és egyiküket utol is érte. Az őr és a vádlott a vád szerint dulakodni kezdtek, de a menekülő férfi végül kiszabadult.

Sugallat

Az ügy fő vádlottjai Kaiser Ede, Kiglics Attila és Dancs Gábor a vád szerint bűnöző életmódra rendezkedtek be, a szerepeket egymás közt előre elosztották, és olykor másokat is bevontak a bűncselekmények kivitelezésébe. Kiglics vallomásában úgy fogalmazott, hogy "egy-egy balhé előtt egy hónapig figyeltük a célszemélyt".

Kaiser Ede jogi képviselője (aki Dezső Antal távollétében a védőbeszédet elmondta) azt kérte a bíróságtól, hogy felfüggesztett szabadságvesztést szabjon ki Kaiserre, mivel "csak" bűnsegédként vett részt a lopásban. Emellett hangsúlyozottan kérte azt is a bírótól, hogy ne vegye figyelembe a móri mészárlás kapcsán hozott ítéletet, "véletlenül se engedje meg azt a sugallatot, hogy neki már úgyis mindegy".

Kaiser Ede bűnös

A bíróság szerdán kihirdetett ítéletében megállapította: Kaiser Ede bűnös jelentős értékre, bűnszövetségben elkövetett lopás bűntettében mint bűnsegéd, és ezért az egy év négy hónap börtönbüntetés mellett három évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától is. A per másodrendű vádlottját, Kiglics Attilát jelentős értékre, bűnszövetségben elkövetett lopásban találták bűnösnek, amit társtettesként követett el. A bíróság ezért egy év nyolc hónap börtönbüntetésre és három év közügyektől eltiltásra ítélte.


Klikk a képre!

A harmadrendű vádlott, aki az ékszereket kiemelte a vitrinből, egy év hat hónapos börtönbüntetést kapott, és három évre őt is eltiltották a közügyek gyakorlásától. A negyedrendű vádlott hat hónap fiatalkorúak fogházában letöltendő szabadságvesztést kapott, amit két évre felfüggesztettek. Az ötödrendű vádlott nyolc hónap börtönbüntetést kapott, szintén két évre felfüggesztve. Az ítélet egyedül az ötödrendű vádlott esetében jogerős. A többi vádlott esetében részben az ügyész, részben a vádlottak és védőik jelentettek be fellebbezést.

Nyilas Levente bíró az ítélet indoklásában elmondta: Kiglics Attila vallomása alapján is megállapítható volt, hogy a vádlottak megállapodás szerint, szervezetten követték el a lopást, kulcsot szereztek a vitrinhez és figyelem-elterelőket alkalmaztak. Arra azonban nem volt bizonyíték, hogy a harmadrendű vádlott valóban alkalmazott volna erőszakot a bolt eladójával, illetve a nyomukba eredő biztonsági őrrel szemben, így őt is csak lopásban - és nem rablásban - marasztalta el a bíróság.

Kaiser Edét 2004. decemberben tényleges életfogytiglanra ítélte a móri vérengzés és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Bíróság, ezt az ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla október 25-én jogerőre emelte. A jelen perben másodrendű vádlott, Kiglics Attila akkor a Kaiserrel közösen elkövetett fegyveres rablások miatt három év börtönbüntetést kapott.