Elektromos pisztollyal öltek az őrök a kanadai reptéren

2007.11.16. 07:10
A kanadai hatóságok felülvizsgálják a Taser elektromos pisztolyok használatát, miután a vancouveri repülőtéren meghalt egy lengyel utas, akire a rendőrök kétszer is rálőttek Taserrel. A lengyel férfi életében először repült, eltévedt a repülőtéren és emiatt dührohamot kapott.

"Kezdeményeztem a Taserek használatának felülvizsgálását. Ez egy tragikus és fájdalmas incidens" - mondta Stockwell Day közbiztonsági miniszter csütörtökön a kanadai parlament alsóházában.

Az eset még október 14-én történt, de az erről készült amatőr videófelvételt csak a napokban mutatták be a nagy nyilvánosságnak. A kanadai és az amerikai hírtelevíziókban bemutatott, illetve az internetre is felkerült videón jól látható, amint összeesik és meghal a lengyel férfi.

A 40 éves Robert Dziekanski életében először utazott repülőgéppel, nem tudott angolul és egy félreértés miatt már fél napja képtelen volt kijutni a repülőtér várócsarnokába. Feltehetően ennek hatására dührohamot kapott: földhöz vágott egy számítógépet és egy összecsukható asztallal hadonászott.

Négy rendőr rohanta le, és annak ellenére, hogy nem tanúsított ellenállást kétszer is rálőttek az 50 ezer voltos áramütést okozó pisztollyal.

A padlón agonizáló és fájdalmas kiáltásokat hallató Dziekanskiról készült felvétel megrázta a kanadai közvéleményt. Sokak szerint a rendőrök túl gyorsan lőttek a számukra valós fenyegetést nem jelentő utasra. Varsó magyarázatot kért a történtek miatt, és felszólította a kanadai hatóságokat, hogy tájékoztassa a vizsgálatokról és az esetleges nyomozásról.

A Taser egy olyan pisztoly, amely hagyományos fegyverre emlékeztet, két vékony tű repül ki belőle, s ezekhez vezeték csatlakozik. Amikor ezek emberrel érintkeznek, a vezetékekbe mintegy 50 ezer voltos áramimpulzus kerül, s ez gyakorlatilag mozgásképtelenné teszi az áldozatot.

Az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet tanulmányai szerint 2002 és 2006 között 150-200 ember halálát idézte elő elektromos pisztoly Kanadában és az Egyesült Államokban.