Nem voltak biztosítva a hajnalban ellopott képek

2002.07.01. 16:22
A betörőknek a két éve felszerelt, korszerű biztonsági rendszer és a három percen belül kiérő rendőrség ellenére sikerült ellopni a négy, százmillió forint értékűre becsült festményt a Kiscelli Múzeumból. A festmények nem voltak biztosítva, ez azonban bevett gyakorlat a nagy kiállítási anyaggal dolgozó múzeumoknál.
Két évvel ezelőtt szerelték fel a legkorszerűbb, mindent tudó riasztórendszert a Kiscelli Múzeumban, ennek ellenére a betörők sikerrel jártak, és négy, összesen százmillió forint értékűre becsült festményt loptak el. Meglehetősen paradox helyzet - értékelte a betörés tényét Fitz Péter, a Fővárosi Képtár igazgatója. Az igazgató elmondta, hogy a "drága és kitűnő" riasztóberendezés mellett 24 órás fegyveres őrség is biztosította a képtárat, mi több, a rendőrök három percen belül kiértek a riasztásra, a tetteseknek mégis sikerült elmenekülniük.

Amatőr munka is lehetett

Fitz az Indexnek nyilatkozva nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy a festményeket rendelésre lopták el, de mint mondta: lehet, hogy amatőr munka volt. A képek ugyanis kiemelkedő értéket képviseltek, azonban mint az példaként az igazgató felhozta: ha a mellettük lógó négy képet lopják el, hasonló kár érte volna a múzeumot.

Felbecsülhetetlen értékek

Ezek a képek már közel harminc éve a képtár tulajdonában vannak, a legrégebbi 1965-ben, az utolsó 1974-ben került a múzeum tulajdonába - mondta el Fitz, hozzátéve, hogy a képek hivatalosan nem is kerülhettek volna kereskedelembe, ezért inkább eszmei értékük állapítható csak meg. Az utóbbi időben örvendetesen fellendült a műkincs-kereskedelem, azonban az igazán első osztályú műalkotások közgyűjtemények tulajdonában vannak, így nem is kerülhetnek forgalomba - mondta el az igazgató.

Nem voltak biztosítva

A képek értékét érzékeltetendő Fitz példaként elmondta, hogy egy aukción kelt már el Czóbel festmény 30 millió forintért is. A képek nem voltak biztosítva. Belátható, hogy egy harmincezer darabos gyüjtemány darabjait nem lehet külön-külön biztosítani, biztonságukat a riasztórendszernek és az őrszolgálatnak kellene szavatolnia - mondta el az igazgató. A gyűjtemény képeit - miként más gyűjtemények képeit is - csak abban az esetben biztosítják, ha kölcsönadják egy másik kiállításra. Ekkor ugyanis lehet már egyedi értékmeghatározás alapján biztosítást kötni - mondta el Fitz az Indexnek.

Czóbel Béla: A szakácsnő
Czóbel Béla: Lila csendélet

A négy festményt (Czóbel Béla A szakácsnő és a Lila csendélet, Márffy Ödön Vacsorázó társaság, illetve Szobotka Imre Pic című festményeit) hétfő hajnalban lopták el ismeretlen tettesek az óbudai Kiscelli Múzeumból. A rendőrség egyelőre nem kívánt bővebb felvilágosítást adni a nyomozás állásáról, legutóbb a biztonsági kamera felvételeinek kiértékelése volt folyamatban.