Hasmenés és hányás más kórházakban is

2006.11.14. 08:58
A Kútvölgyi klinikán kívül három másik fővárosi kórházban is észleltek hasmenéssel, hányással járó fertőzést, de azokban nem kellett elrendelni zárlatot – értesült a Magyar Hírlap. Az ÁNTSZ szerint csak véletlen egybeesésről van szó.

Nemcsak a Kútvölgyiben, hanem három másik budapesti kórházban is észleltek hányásos, hasmenéses megbetegedéseket, amelyek valamilyen fertőzésre utalnak – írja a Magyar Hírlap. Ezekben a kórházakban azonban nem kellett látogatási és betegfelvételi tilalmat elrendelni.

Jakab Dezső, a fővárosi ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője a vizsgálatok lezárultáig nem kívánta közölni, mely kórházakról lehet szó. A lap úgy tudja, hogy a János kórházban és az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézetben is voltak megbetegedések.

Az ÁNTSZ illetékese szerint csak véletlen egybeesésről van szó. A szakemberek kizárták, hogy a veszélyes MRSA baktérium fertőzött volna. Azt is tudják, hogy nem ételmérgezés történt.

A Kútvölgyiben kimutatott calici vírus feltehetően a látogatókkal került be a kórházba és fertőzött meg más betegeket. Eddig összesen hetvennégy orvos és beteg fertőződött meg a hasmenést, hányást okozó vírustól. A klinika közleménye szerint az őszi-téli hónapokban jellemző a calici vírus felbukkanása.