Előzetes letartóztatásban a szemétpolgármester

2006.12.21. 17:06
Előzetes letartóztatásba helyeztek négy embert, köztük Halász István kunbajai polgármestert, valamint egy nőt, aki szintén kunbajai lakos. Ő lehet az a Halász Istvánné, a polgármester felesége, aki a Szinkron 99 Kft. ügyvezetője. Ennek a cégnek a nevére szóltak a szemétszállító kamionok fuvarlevelei. Gyanúba keveredett egy újabb cég is, a mezőtúri székhelyű Egal-Bau Bt.

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság Halász István kunbajai polgármestert, aki ellen a Németországból illegálisan behozott hulladék ügyében indított nyomozást a rendőrség. Halász István mellett további három őrizetbe vett ember előzetes letartóztatását is elrendelte a bíróság, ellenük a hulladék-gazdálkodás rendjének megsértése miatt indult eljárás.

Két kunbajai lakos, két Halász

Mihályné Bornemisza Eleonóra rendőr százados, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az Indexnek nem erősítette meg, hogy a letartóztatottak között van a polgármester felesége is. Az egyik előzetesbe helyezett gyanúsított ugyanis a nyilvánosságra hozott adatok szerint egy nő, aki a polgármesterhez hasonlóan szintén kunbajai lakos. Előzetesbe került továbbá egy kecskeméti és egy kerekegyházi férfi.

Mint arról korábban beszámoltunk, a gyanúsítottak között van a Szinkron 99 Kft. egy vagy több tisztviselője is. A cég ügyvezetője Halász Istvánné, akinek lakhelye a nyilvános cégadatok szerint Kunbaján van, és aki a polgármester Halász István felesége. A Szinkron 99 Kft. volt a Németországból kamionokon érkezett szemétszállítmányok fuvarlevelének címzettje, a cég székhelye szintén Kunbaján van, ahol még a múlt héten két kamionnyi hulladékot talált a rendőrség.

Halász István 1994 és 2002 között már volt Kunbaja polgármestere, majd a bíróság letöltendő börtönbüntetésre ítélte csalás és adócsalás miatt. Börtönbüntetésének letöltése után 2006-ban ismét polgármesterré választották. „Maguknak is van mivel foglalkozniuk, nekünk is van mivel foglalkoznunk, ne zaklassanak minket” – fogalmazott a kilencvenes évek elején olajügyekbe keveredett polgármester, amikor az Index a múlt héten meg akarta őt kérdezni az ügyről.

Vizsgálják az Egal-Bau Bt. szerepét

A rendőrség a nyomozás során újabb cég érintettségét derítette fel, gyanúba keveredett az Egal-Bau Építőipari Szolgáltó Bt. is, tájékoztatott a rendőrségi szóvivő. A cég székhelye Mezőtúron van, tevékenységi körében nem szerepel semmi, ami kapcsolatos a hulladékgazdálkodással. A cég tisztségviselői Balogh József és Jakab Zsolt mezőtúri lakosok, mindketten önálló jegyzésre jogosultak. Korábban már szóba került egy mezőtúri gyanúsított, akit a rendőrség őrizetbe vett, további részleteket azonban nem árultak el róla.

A rendőrség folytatja a nyomozást, ami kiterjed az ügy német szálára is, ugyanis már bebizonyosodott, hogy a majdnem háromezer bálányi Bács-Kiskun megyében lerakott hulladék Németországból származik. A rendőrség vizsgálja továbbá a fuvarozók és a szemétbálák tárolására használt telkek tulajdonosainak felelősségét is.