Gátszakadás Ausztriában, hét halott Csehországban

2006.04.03. 15:56
Kritikus az árvizi helyzet Csehország északi részén, és Dél-Morvaországban is. Ausztriában átszakadt a Morva gátja. Legalább heten meghaltak már az áradásokban. Drezdában óránként egy centit nő a vízszint, Szlovákiában már levonulóban az ár.

Már legkevesebb hét halálos áldozata és egy eltűntje van a csehországi árvíznek. Egy 6 éves kisfiú, miután vasárnap este a megáradt folyóba esett, eltűnt. Még nem találták meg, de valószínű, hogy megfulladt, s ő lesz a nyolcadik áldozat. A hetedik áldozat egy nyugdíjas, akit vasárnap sodort el az észak-csehországi Dlouhá Trebová községben a megáradt helyi patak. Holttestét csak a szomszéd falu határában sikerült kimenteni a vízből.


Pusztító árvíz Csehországban - képgaléria

A hétfő reggeli jelentések szerint Észak-Csehországban kritikus helyzet alakult ki, miután az Elba és számos kisebb helyi patak és folyó vízszintje továbbra is emelkedik. A mintegy 120 ezer lakosú Ústí nad Labemben az éjjel víz alá került az egyik Elba-híd, s így a környéket le kellett zárni a forgalom elől, ami hétfő reggel a városi forgalom megbénulásához vezetett, és sok ezer ember csak megkésve jutott el munkahelyére vagy az iskolákba. A városból eddig majdnem 2 ezer embert telepítettek ki, s több száz lakásban megszűnt az áramszolgáltatás, mert a villanyelosztó állomások víz alá kerültek, s ki kellett őket kapcsolni. A megyei elöljáró az egész Ústí nad Labem-i régióban vészhelyzetet hirdetett ki, s elrendelte a városi kórház, valamint az idősek otthonának evakuálását is. A vészhelyzet elrendelése lehetővé teszi a hatóságoknak, hogy a mentési munkálatokba a hadsereget is bevonják.

Az Elba völgyében több mint két tucat gyár leállt, mert a víz veszélyezteti őket, illetve az elöntött utak miatt nehéz őket megközelíteni. Nagyon súlyos a helyzet a dél-morvaországi Breclav környékén is, ahol a helyi települések mintegy 4 ezer lakójának a kitelepítését rendelték el vasárnap este a hatóságok. Két halastó gátja is átszakadt, és négy falu mellett sok száz hektár termőföldet is elöntött. A reggeli órákig mintegy 1500 ember már elhagyta lakását. Az elhagyott házakat rendőrök és katonák őrzik. A cseh kormány vasárnap éjjeli rendkívüli ülése után bejelentették, hogy a kabinet újabb anyagi segítséget szavazott meg a rászorulóknak.

Gyerekeket ragadt el az ár Kárpátalján

Kárpátalján, a Tisza vízgyűjtőterületén is egyre nagyobb gondokat okoznak a hirtelen megáradt patakok. Poroskó falunál a víz két gyereket, egy ötéves kislányt és egy nyolcáves kisfiút is elsodort. Mindketten megfulladtak. Kárpátalján több kisebb folyó és patak kilépett a medréből, az árvíz számos kárpáti falut elvágott a külvilágtól.

Veszélyesen megemelkedett a Duna vízszintje is Ukrajna Odesszai területén. A folyó áradása miatt víz alá kerültek Vilkove város egyes part menti területei. A helyi illetékesek szerint az igazi nagy áradás április végére, május elejére várható. Folynak az előkészületek a nagy ár elhárítására. Az árvízvédelmi hatóságok homokot készleteznek, és előkészítik azokat a helyeket, amelyeken majd elhelyezik a szükség esetén kitelepítendő embereket.

Gátszakadás Ausztriában

A Morva ausztriai szakaszán, a 2100 lakosú Dürnkrutnál átszakadt a gát. A folyó elöntötte a falu egy részét, 250 épületből 3-400 embert kellett kitelepíteni.

Drezdánál átcsapott a víz

Óránként egy centiméterrel emelkedett hétfőn az Elba vízszintje a folyó németországi szakaszán, a tetőzést keddre várják. Hétfőn reggel Drezdánál 738 centiméter magas vízállást mértek, a 2002-es nagy elbai árvíz idején a rekord 940 centiméter volt. A víz részben elöntötte Bad Schandaut, Pirnát, Meissent, s Drezda mélyebben fekvő Gohlis nevű városrészébol is kénytelenek voltak kiköltöztetni 300 embert, mert a víz szombaton átcsapott a gáton. A cseh határnál lévő Schöna városánál 910 centiméteres vízállással számolnak. A szakemberek azt várják, hogy a 2002-es csúcsokat a víz nem éri el ugyan, viszont hosszú ideig tart majd az áradás.

Áradások Erdélyben, falvakat árasztott el a víz

Tavaszi árvizek pusztítanak több erdélyi megyében, a dunai árvíz pedig az Al-Duna menti településeket fenyegeti Romániában. A legfrissebb jelentések szerint a Maros, a Szamos, valamint a Körösök erdélyi vízgyűjtő medencéiben lehullott esők és a hegyekben gyorsan olvadó hó miatt sok patak, helyi jelentőségű folyó és több helyen a nagyobb folyók is kiléptek medrükből. Lakott települések, nagy kiterjedésű termőföldek kerültek víz alá, az ár falvakat zárt el a külvilágtól és gondokat okoz a közlekedésben.

Fehér megyében a medréből kilépett Maros és mellékfolyói négy települést öntöttek el, Máramaros megyében öt település került víz alá. A Székelyföldön a múlt héten Hargita megye településeinek egyharmadát sújtotta az Olt folyó felső szakaszán keletkezett árhullám. Kovászna és Brassó megyében viszont a legújabb jelentések szerint apadt az Olt, de nőtt az árvízveszély az Oltba ömlő Feketeügy mentén fekvő településeken. Maros megyében, a Kutyfalvához tartozó Marosdátos nevű falu mintegy 600 lakosát teljesen elszigetelte a kiöntött Maros.

Szlovákiában már csak helyenként van súlyos árvízveszély


Árvízi panoráma - képgaléria

Szlovákiában a megáradt folyók többsége a hét végén kicsit megszelídült, helyenként azonban súlyos árveszély, hétfőn délelőttig sem szelidülő áradás fenyeget néhány települést. A legrosszabb a helyzet a döntően magyarok lakta Bodrogközben és az egyik, Mátyusföld peremén fekvő nagyközségben, Nádszegen alakult ki. Ott a Feketevíz már tetőzött, de a veszély nem hárult el, mert a gáttest az elmúlt napokban szivacsossá lazult.

A bodrogközi Latorcánál már vasárnap példátlanul magas, 936 centiméteres vízállást mértek. Besénél megnyitották a térség egyik legnagyobb, 52 millió köbméter víz befogadására alkalmaz víztározóját, de hétfőn a vízállás még mindig csak néhány centiméterrel volt alacsonyabb.