Negyven éve nem volt ilyen meleg

2006.11.16. 16:26
Míg Európa északkeleti, keleti részein már beköszöntött a tél, nálunk még jó pár napig enyhe, tavaszias idő várható.

utoljára 43 éve volt ilyen meleg: 1963. november 16-án Baján csaknem 25 fokot (egészen pontosan 24,7-et) mértek, ami azóta is a melegrekordok közé tartozik. Bár ennyire nem volt meleg csütörtökön, de az ország déli megyéiben több helyen is 19-20 Celsius fokot mutattak a hőmérők, többek között Pécsett, Szegeden, Baján, Nagykanizsán is kellemes, tavaszias idő volt napközben.

Az ország északi részeiben az évszaknak megfelelő 6-8 fok körüli hőmérsékletek voltak jellemzőek, tájékoztatta az Indexet Jenki Szilvia az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

Melegfront jellegű hatás

A következő napokban, egészen a hét végéig csak kicsivel lesz hűvösebb, továbbra is tart majd a langymeleg, 17-18 fokos idő. A várható időjárás péntek estig: a ködfoltok feloszlása után az ország nagyobb részén több órára kisüt a nap. Északkeleten azonban többfelé, északnyugaton helyenként tartósan felhős, ködös területek is lesznek. Néhol ködszitálás is előfordulhat. A Dunántúlon időnként megerősödik a délnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4, 9 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken többnyire 13 és 18 fok között várható, de a tartósan felhős, ködös vidékeken csak 10 fok körül valószínű.

Mecseki ősz
Mecseki ősz

A tavaszias melegnek egy enyhe hidegfront vet véget, de csak ímmel-ámmal: a jövő hét elején még így is az átlagosnál magasabbra kúszik a hőmérő higanyszála, és még éjszakánként sem kell fagytól tartani a legtöbb helyen.

A magasban fölénk áramló enyhe levegő miatt melegfront jellegű hatással számoljanak az arra különösen érzékenyek. A fokozott feszültségérzés fejfájáshoz, álmatlansághoz vezet, csökkenhet a koncentrálóképesség is.

Európa kettészakadt

A szokatlanul egyhe időjárásért egyfelől egy Dél-Európa felett tartózkodó anticiklon felel, ami száraz, kevés felhőt hordozó légtömegeket juttat hazánkba, másfelől Északnyugat-Európa felett egy enyhe levegőt hozó ciklon örvénylik, a front előtt igen enyhe levegő áramlik Délnyugat-, Nyugat-Európán keresztül a szárazföld középső vidékei fölé.

Európa nyugati partvidéke mentén erősen felhős az ég, sokfelé esik az eső, záporeső, a beljebbi területeken változóan felhős, többfelé szeles, az évszakhoz képest szokatlanul enyhe az idő. A hőmérséklet csúcsértéke általában 14, 19 fok között alakul, de a Földközi-tenger környékén néhol 23-24 fokot is mérnek. Ezzel szemben a Kelet-európai-síkság északi felén már beköszöntött a tél, többfelé havazik, és a hőmérséklet napközben is fagypont alatt marad.