Benzinhiány hátráltatja a magyar segítséget

2005.09.02. 17:01
Saját segélyhelyeikkel sem tudnak kapcsolatba lépni a segélyszervezetek, miután a katasztrófa sújtotta Mississippiben és Louisianában összeomlott a kommunikációs hálózat, mondta el az Indexnek egy magyar önkéntes. A civil szervezetek most amúgy is elhagyják a körzetet, mivel a fegyveres bandák ellen felfegyverzett katonák veszik át a mentést.

Tragikus a helyzet a hurrikán sújtotta államokban, mondta el az Indexnek Lukács Csaba, a Magyar Nemzet a Magyar Baptista Szeretetszolgálat önkénteseként a térségben tartózkodó újságírója. Víz és segítség híján az elkeseredett túlélők egyre erőszakosabbá válnak az egész vidéken, ezért a kormány, a New Orleans-ihoz hasonló fosztogatások elkerülése érdekében az egész katasztrófa sújtotta területen statáriális állapotot hirdetett.

A civil segélyszervezetek éppen ezért most kivonják embereiket az érintett körzetekből, helyüket felfegyverzett, tűzparanccsal felhatalmazott katonák és nemzeti gárdisták veszik át, mondta el Lukács.

A nehézségeket jellemzi, hogy a baptista segélyszolgálat észak-karolinai központjából jelenleg nem tudják elérni a szervezet a mississippi Merridienben működtetett, negyvenezer ember ellátására alkalmas konyháját. A környékkel mindenféle kommunikáció megszakadt, így Lukácsék, ahogy a washingtoni magyar nagykövetség, szinte semmit sem tudnak az esetleg bajba jutott magyarokról.

Nehézséget jelent még a benzinhiány is, a déli államokban szinte sehol sem lehet üzemanyaghoz jutni. Lukács egy helyen hat dollárért (a legutolsó árak duplájáért) látott benzint, amire hatalmas sorokban vártak az autósok.

Lukács értesülései szerint magyar segélycsapat is érkezhet a károk enyhítésére és az áldozatok, túlélők felkutatására. "Szervezés alatt van a magyar kutató-mentőcsoport kiutazása, a vízumot intézik" - mondta el Lukács.