A minisztérium szerint nem volt élőcsirke-darálás

2006.07.04. 16:18
A madárinfluenza megakadályozására tett lépések egyike valahol hibázott, szerencsére azonban nem a H5N1 elszabadulásáról van szó. A Délmagyarország című lap információi szerint Hódmezővásárhelyen élve darálták le a járvány megfékezése miatt megsemmisítésre ítélt szárnyasok egy részét. A minisztérium cáfol, Gusztos Péter ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

A hazai madárinfluenza terjedésének megakadályozására hatszázezer szárnyas megsemmisítését rendelték el júniusban Bács-Kiskun megyében. A halálraítélt madarak elpusztítását a Délmagyarország című napilap értesülései szerint nem az Állategészségügyi Világszervezet és az EU előírásainak megfelelően végeztek az Állatifehérje Takarmányokat Előállító Vállalat (ATEV) Zrt. hódmezővásárhelyi gyárában, így történhetett meg, hogy az állatok egy részét élve darálták le.

A szárnyasok megsemmisítésének folyamata több lépcsős: első körben az állatokat konténerekbe zárják, ahova szén-dioxid gázt vezetnek be, amivel „túlaltatják” őket. Ennél a műveletnél állategészségügyi szakemberek felügyelik, hogy minden az előírásoknak megfelelően történjen. Az elaltatott madarakat ezután szállítják az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. telephelyére, ahol a lezárt konténerekből rögtön egy darálógépbe kerülnek, végül minden maradványt elégetnek.

Melyik a nagyobb tét?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy az altatás közben történt-e a hiba, vagy a darálás megkezdése előtt kellett volna észrevenni, hogy nem minden szárnyas kábult el. Molnár Zoltán, Bács-Kiskun megye főállatorvosa szerint nem igaz az a hír, hogy szárnyasok tömegét darálták le élve, ő mindössze 6-7 élve maradt libáról hallott. Molnár ennek ellenére elképzelhetőnek tartja, hogy emberi mulasztás történt: esetleg nem volt kellő töménységű a felhasznált szén-dioxid, vagy engedett a konténer szigetelése. Fontosabbnak tartja ugyanakkor, hogy megtegyék a megfelelő lépéseket a madárinfluenza elleni védekezésben. „Melyik a nagyobb tét?” – fogalmazott. Hozzátette, hogy hibaszázalék sajnos van, és hogy valóban sajnálatos az állatok szenvedése.

Mindenki Budapesten

Szigeti Sándor, az ügyben illetékes Csongrád megye főállatorvosa - Bács-Kiskun megyéből Csongrádba vitték a szárnyasokat - megkeresésünkre elmondta, hogy a hír nem igaz, a Délmagyarországban megjelent fotó trükkösen készült. Hangsúlyozta azt is, hogy az ilyen típusú alaptalan híresztelések rontják Magyarország hitelét.

Az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. vezérigazgatóját, Kiss Jenőt szinten nem tudtuk elérni, annyit azonban megtudtunk, hogy kedd délután 4-ig Gráf József földművelésügyi miniszternek kellett tájékoztatást adnia a gyárban történtekről.

Gusztos Péter, az SZDSZ parlamenti frakciójának képviselője az Indexnek elmondta, hogy állatkínzás gyanúja miatt kedden ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságnál, valamint interpellációt nyújtott be Gráf Józsefnek, melyben az ügy kivizsgálását kéri, és a miniszter az ügyben várható konkrét lépései iránt érdeklődik.

A minisztérium közleménye

"Az üzemben készült jegyzőkönyvek szerint a madárinfluenza miatt leölt állatok közül 2006. június 14-én 6 db kacsa, június 25-én 7 db liba életben maradt. Az ATEV ZRt. dolgozói az eseteket észlelve az állatokat az un. "fekete övezetben" elkülönítették.

A szabályoknak megfelelően értesítették a hatósági állatorvost, aki az állatokat injekcióval elaltatta. A vágóállatok leölésének módját az EU követelményeinek mindenben megfelelő 9/1999. (I.27.) FVM rendelet szabályozza. Ennek értelmében az állatorvos engedélyezheti más módszerek alkalmazását is, mint például a nyakcsigolyák kificamítását vagy az állatok lefejezését is.

Jegyzőkönyv rögzíti azt is, hogy 2006. június 10-én az ATEV ZRt. hódmezővásárhelyi gyárának vezetői eligazítást kaptak arról, hogy amennyiben a leölt állatok között élő baromfit találnak, azokat el kell különíteni, és értesíteni kell az állategészségügyi hatóságot.

Az üzem dolgozói még a megnövekedett feladatok ellenére is a tőlük elvárható legnagyobb gondossággal jártak el és járnak el a jövőben is. A sajtóban nyilvánosságra került esetben is ez történt.