Elvitték az ötmilliárdot

2004.01.28. 12:36
Hosszú hallgatás után, január második felében jelentkezett ötmilliárd forintjáért az a dunántúli tippelő, aki 2003 novemberében megnyerte minden idők legnagyobb magyarországi lottó-főnyereményét.
A Szerencsejáték Rt. tájékoztatása szerint a dunántúli lakosnak már ki is fizették a teljes összeget: az 5,092 milliárd forint nyertese pár héttel a jelentkezési határidő lejárta előtt mutatta be a nyertes szelvényt a részvénytársaság illetékeseinek.

November 29-én sorsolták ki azt az öt számot, mely 38 heti halmozódás után 5 milliárd 92 millió 890 ezer 758 forintot ért. A Sárváron feladott, még az egy héttel későbbi, következő sorsolásra is érvényes, öthetes játékszelvény gazdája azonban sokáig nem jelentkezett, ezzel sok találgatásra adva okot a nem mindennapi vagyon sorsáról. Ha február végéig sem jelentkezett volna, akkor a játékszervező köteles lett volna visszaforgatni a teljes összeget valamilyen formában - például a soros játékhét nyereményalapját felduzzasztva - a játékosoknak.

Becsületből tovább játszik

A nyertes - egy dunántúlon élő magyar állampolgár, "középkorú úr" - elmondása szerint évtizedek óta lottózik, emellet más szerencsejátékokat is űz. A szenzációs hírről sárvári tartózkodása után, otthonában, szűk családi körben értesült. Ők tudtak eddig egyedül a különleges eseményről.

A kérdésre, hogy miért vártak ilyen sokat a jelentkezéssel, azt nyilatkozta, hogy az elmaradt kamatok miatti néhány tízmilliós veszteségnél fontosabbnak tartották a biztonságot, azt, hogy felkészüljenek jövőbeni életükre, pontosan megtervezzék és megszervezzék a pénz elhelyezését. A nyeremény sorsa, felhasználása már körvonalazódott, de részletekbe nem kívánt bocsátkozni. Ígérete szerint egy igen jelentős összeget jótékony célokra fordítanak, mégpedig alapítványok, karitatív egyesületek támogatása révén.

A újdonsült milliárdos nem hagyja abba a szerencsejátékot, a lottózást, mint mondta: ha már ilyen kivételes szerencse érte, már csak becsületből is játszania kell. A hatalmas nyereményt elmondása szerint szerencseként élték meg, nem okozott náluk traumát, feldolgozhatatlan feszültséget, s most már, két hónappal az esemény után, alaposan átgondolva jövőjüket, leülepedett bennük a tény: a lottó révén Magyarország leggazdagabb polgárainak sorába kerültek.