Kedden véget érhet a szmogriadó

2009.01.12. 11:33
A hét közepére csapadékossá válik az idő, így legkésőbb akkor érdemi javulás várható a levegő minőségében, de a szmogriadót akár már kedden is feloldhatják. Hétfőn a budapestiek nem vették komolyan az autók használatának korlátozását, a Fővinform becslése szerint a megszokott hétfői forgalom tapasztalható.

Jelentősen csökkent a fővárosban a légszennyezettség, de négy állomáson még mindig a riasztási szint feletti értéket mértek. Amennyiben a napi átlagos érték 100 mikrogramm/köbméteres szint alá süllyed, akkor kedden várhatóan feloldják a közlekedési korlátozást, mondta el Bibók Zsuzsanna, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese hétfőn.

Budapest egész térségében jelentősen csökken a szennyezettség. Továbbra is Budatétényben mérték a legmagasabb értéket; itt a szálló por koncentrációja szombaton 175 mikrogramm/köbméter volt, ez vasárnap 110-re csökkent, és hétfőn délelőtt is ennek az értéknek a közelében volt.

A tétényi állomáson kívül még a 100 mikrogramm/köbméteres riasztási értéknél magasabbat jelentett az V. kerületi Erzsébet téri, a X. kerületi Gergely utcai és a XIII. kerületi Honvéd utcai állomás - itt 101 és 104 között változik a szennyezettségi érték -, a XVIII. kerületi Gilice téren pedig éppen 100 mikrogramm/köbméter a szálló por koncentrációja. A riasztás tehát egyelőre nem oldható fel.

Képek a szmogos Budapestről

Úgy tűnik, a város szennyezettsége viszonylag homogén: a pesthidegkúti háttérállomáson is 70-ról 55 mikrogramm/köbméterre csökkent a szennyezettség, tette hozzá.

Vasárnap kevesen autóztak

A szmogriadó elrendeléséről a szombati adatok alapján született meg a döntés, azóta jelentősen javult a levegő minősége. A főpolgármester azután rendelt el szmogriadót, hogy a levegő szállóportartalma két egymást követő nap meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 mikrogramm/köbméter), és a harmadik nap sem lehetett érdemi javulásra számítani. A döntés alapját mindig az előző napi adatok képzik, mondta el kérdésünkre Fodor Zoltán meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A vasárnapi javulás oka, hogy ezen a napon jellemzően kevesebben ülnek autóba, most a hideg időjárás miatt feltehetően a szokásosnál is többen maradtak otthon, illetve délelőtt 11 órától korlátozásokat léptettek életbe. Emellett kedvezőbb volt az időjárás is: a felettünk lévő anticiklon miatt a magasban lévő meleg légtömeg lezárja a hideget, így a felszín közelében megrekedt hideg levegőbe szorul le a por, magyarázta Fodor Zoltán. Szombat óta ez a réteg szélesedik, míg hétvégén csak 100-200 méter magas volt, addig hétfőre 500-600 méterre növekszik, így csökken a levegőt szennyező por koncentrációja.

Szokásos hétfői forgalom

A szmogriadó miatt korlátozzák az autók forgalmát, hétfőn csak a páros rendszámú autók közlekedhetnek a fővárosi utakon.

Vizelyi Márta, a Fővinform ügyeletese elmondta, pontos méréseik nincsenek, de a forgalomfigyelő kamerák képei alapján úgy becsülhető, hogy nem csökkent a forgalom a szmogriadó bevezetésével, azaz körülbelül ugyanannyi gépjármű van az utakon, mint múlt hét hétfőn. Sehol nincs torlódás, mindenhol lehet haladni, egyébként januárban mindig gyérebb forgalom tapasztalható, mint az év többi hónapjában.

Füstködös képek

Bibók Zsuzsanna elmondása szerint Debrecenben változatlanul magas, a riasztási küszöböt meghaladó értéket mértek, ahogyan Kazincbarcikán, Nyíregyházán és Miskolcon is, ez utóbbin helyen egyébként ki is adták a szmogriadót. Egerben csak a tájékoztatási szintet éri el a szennyezettség. A Sajó völgyében - Sajószentpéteren és Putnokon - továbbra is magas a szennyezettség, de Szegeden jelentősen csökkent. A váci állomáson a vasárnapihoz hasonló értékeket mértek.

A hét közepétől tisztulás

A főosztályvezető-helyettes elmondta, a meteorológiai előrejelzés szerint szerdán érkezik egy front, amely változást hozhat az ország levegőszennyezettségében. Hozzátette, ha a riasztás meg is szűnik például a fővárosban, a tájékoztatási fokozat azonban mindaddig érvényben marad, amíg nem süllyed a szálló por koncentrációja 75 mikrogramm/köbméter alá.

A környezetvédelmi minisztérium az egészség megőrzéséért arra kér mindenkit, hogy ne tartózkodjon hosszú ideig a településeken belül a szabadban. A levegő minőségének romlása főként az időseket, a gyermekeket és az asztmában vagy egyéb légzőszervi betegségekben, illetve a keringési betegségekben szenvedőket érinti. Az ilyen betegségekkel élőknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek és súlyosbodhatnak a panaszaik.

Fodor Zoltán kifejtette, hogy a hét középen Dél-Európa felől ciklon éri el Magyarországot, így mindenhol várható csapadék, ami segíti a levegő tisztulását, azaz kimossa a port levegőből. Szerdán, csütörtökön jelentős javulás lesz érezhető.