Bemutatón zuhant a nézőkre az ukrán vadászgép

2002.07.28. 18:00
Egy légiparádé nézőire zuhant egy vadászgép Ukrajna nyugati felében. A balesetben nyolcvanhárom néző vesztette életét, köztük tizenkilenc gyermek. Hatvanhat sérültet kórházban ápolnak, 23-nak - köztük hét gyereknek - kritikus az állapota. A két pilótának sikerült katapultálnia, ők gerinctörést szenvedtek. Leonyid Kucsma államfő menesztette a légierő főparancsnokát és a hadsereg vezérkari főnökét. Volodimir Skidcsenko védelmi miniszter pedig benyújtotta lemondását. Az ukrán államfő bejelentette, a haderőreform befejeztéig felfüggesztette az országban a légierő bemutatóit.
Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője szerint a pilóták éppen egy bonyolult manővert mutattak be a levegőben, amikor elvesztették uralmukat a gép felett.

A Lviv mellett tartott szombati parádén történt tragédia nyolcvanhárom áldozatot követelt, a halottak között van 19 gyermek is. Az eddigi adatok szerint száztizenöten megsérültek. Leonyid Kucsma államfő elrendelte a légibemutatók beszüntetését a haderőreform befejezéséig.

Nőhet az áldozatok száma

Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője vasárnap reggel elmondta, hogy tovább nőhet a katasztrófa halálos áldozatainak száma, mivel a 66 még kórházban ápolt sérültből igen súlyos az állapota 23 személynek, köztük hét gyermeknek.

Az áldozatok számát nehéz pontosan megmondani azért is, mert számos, darabokra szakadt holttest azonosítása még nem fejeződött be - tette hozzá. Az áldozatok több száz hozzátartozója vár jelenleg is a város egyik halottasházánál, hogy a hatóságok kérésére azonosítsa a tetemeket. Sokan virágot vittek a szombati légibemutató bejáratához.

Kucsma meglátogatta a sérülteket

A légiparádét az ukrán légierő 14. repülőhadteste megalakulásának 60. évfordulója alkalmából rendezték a Szknyilov-repülőtéren, és csaknem tízezer ember volt rá kíváncsi - közéjük vágódott be egy műrepülést végző Szu-27-es vadászgép, amelynek két pilótája katapultált. A harci gép fekete dobozát már megtalálták, s megkezdték annak szakértői vizsgálatát, hogy meghatározzák: emberi tényező vagy hajtóműhiba okozta a szerencsétlenséget.

Leonyid Kucsma a tömegszerencsétlenség kivizsgálására alakult állami bizottság szombati ülésén kemény szavakkal bírálta a hadsereget, kijelentve a hadseregreform idején nincs szükség légiparádékra, a csapatoknak saját dolgaikkal, a kiképzéssel kell törődniük. Az ukrán elnök - aki egyelőre nem nyilatkozott a légi katasztrófa okáról - ellátogatott a kórházban ápolt sérültekhez, s részvétét nyilvánította az elhunytak hozzátartozóinak. Az ukrán kormány csaknem kétmillió dollárt biztosított tartalékalapjából az áldozatok temetésére, családtagjaik támogatására.

Menesztések, nyugdíjazások a katasztrófa után

A lvivi légibemutatón történt katasztrófa után Leonyid Kucsma leváltotta és nyugállományba helyezte Viktor Sztrelnyikov, az ukrán légierő főparancsnokát és a hadsereg vezérkari főnökét, Petro Sulijakot. Volodimir Skidcsenko védelmi miniszter a parádét rendező 14. légi hadtest parancsnokát, Szergej Oniscsenkót váltotta le, majd röviddel utána maga is benyújtotta lemondását.

Putyin nem ünnepli a hadsereg napját

A szerencsétlenség okainak kivizsgálására felállított bizottság elnöke, Jevgenyij Marcsuk valószínűnek nevezte, hogy z eseményt szervező 14. hadtest parancsnokságának hanyagsága vezetett a katasztrófához. S bár hozzátette, hogy vizsgálják a műszaki meghibásodás lehetőségét is, az ukrán főügyészség már vasárnap bejelentette: rendőri felügyelet alá helyezték Sztrelnyikovot és a légierő három további magas rangú vezetőjét.

Egy rangos ukrán katonai szakértő kijelentette: az okozta a katasztrófát, hogy a nézők túl közelről figyelhették a harci repülőgépek kockázatos manővereit. Vagyim Hrecsanyinov szakértő szerint a rendezők nem tették meg a földön a megfelelő biztonsági intézkedéseket ahhoz, hogy rendkívüli helyzetben a pilóták a nézőktől távol manőverezhessenek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap az ukrán néppel való együttérzés jeléül lemondta az orosz fekete-tengeri hadiflotta szevasztopoli ünnepségeit, amelyet a haditengerészet napja alkalmából szerveztek. (A két ország fekete-tengeri hadiflottája közösen használja a dél-ukrajnai Krím-félszigeten lévő szevasztopoli kikötőt.)

Itthon nem parádéznak

Mint ismert itthon a augusztus 20-án ismét megrendezendő budapesti légi parádén nem vesznek részt a honvédség MiG-29-es vadászgépei. A védelmi tárca vezetője szerint ugyanis egyrészt 1980 óta nem repülhetnek sugárhajtású vadászrepülők Budapest fölé, másrészt az alacsonyan képzett pilóták feleslegesen veszélyeztetnék a fővárosiakat.

Szomorú parádé
A légiparádék történetében ritkán fordulnak elő sok halottal járó szerencsétlenségek, habár történtek már hasonló esetek. Három évvel ezelőtt, 1999. június 6-án a poszonyi légiparádén a brit légierő egy Hawk 200-asa zuhant le, megölve egy nőt a földön, s a pilóta is életét vesztette.

Kilenc ember halt meg és 57 megsebesült 1997. július 26-án a belgiumi Ostendben, amikor egy műrepülést végző kisgép zuhant a nézők közé. A németországi Ramstein amerikai légi bázisánál 1988. augusztus 26-án hetven ember halt meg és több százan megsebesültek annak nyomán, hogy az olasz légierő három sugárhajtású gépe ütközött csoportos bemutatójuk során, s egyikük a nézők közé zuhant.

Ugyanezen esztendő június 26-án egy vadonatúj Airbus A320-as zuhant le alacsony magasságból a francia-svájci határnál rendezett légibemutatón, ekkor három ember halt meg.

A mannheimi amerikai légitámaszpontnál 1982. szeptember 11-én rendezett légi show során egy amerikai Chinook helikopter zuhant le, s a szerencsétlenségben 46 ember vesztette életét. A párizsi légibemutatón, 1973. június 3-án a szovjet szuperszónikus utasszállító, a Tu-144-es prototípusa robbant fel a levegőben: a hattagú személyzet és a földön kilenc ember vesztette életét.