Hivatalosan is véget ért a madárinfluenza

2006.04.25. 13:38
Sikerült megakadályozni Magyarországon, hogy a madárinfluenza vírus házi szárnyasokat is megfertőzzön. Bár a veszély nem múlt el végleg, egyelőre megszüntették az összes hazai védő és megfigyelési zónát.

Március 20-a óta nem találtak fertőzött madártetemet, így már egyetlen védő-, vagy megfigyelési zóna sincs érvényben Magyarországon. A kormány ülésén elhangzott jelentés szerint az elmúlt 70 napban megtett lépésekkel sikerült megakadályozni, hogy a madárinfluenza H5N1-es vírusa háziszárnyasokra terjedjen át.

A madárinfluenza extrém körülmények között emberre is veszélyes vírusa február 15-én jelent meg Magyarországon. Azóta összesen 64 szárnyas elhullását okozta a H5N1-es vírus. Ezek közül egy-egy kormorán, szárcsa, tőkésréce és dankasirály, a többi bütykös hattyú volt.

A madárvészben elpusztult szárnyasok miatt összesen kilenc védőzóna és ugyanennyi megfigyelési övezet felállításáról született döntés. Utolsóként múlt héten pénteken a nagybaracskai térség köré vont megfigyelési zóna vesztette érvényét, ahol a legtöbb fertőzött szárnyast, szám szerint 55-öt találtak.

Hacsak újabb fertőzött madártetem nem kerül elő, aminek az esélyét kizárni természetesen nem lehet, a korlátozó intézkedések a vírus hazai megjelenése előtti időszaknak felelnek meg. Így például továbbra is fedett helyen kell itatni és etetni a háziszárnyasokat, a vadmadárvadászat pedig, éppúgy, mint a madárkiállítások rendezése, engedélyhez kötött.

A közvetlen veszély elmúltával, az elkövetkező időszakban a hazai madárállomány megfigyelésére koncentrálnak az állategészségügyi hatóságok. A tavalyi 11 ezer után idén 33 ezer madárvizsgálatot végeznek, szerte az országban. Az év végéig 3500 vadmadarat és 29500 háziszárnyast vizsgálnak meg, az Európai Unió előírásainak megfelelően.