Telefonált 'Szlobó', a nemzetközileg körözött koronatanú

2005.09.27. 16:14
Több alkalommal is telefonon jelentkezett a magyar hatóságoknál eltűnése után Szlobodan Sztojanovics, a kecskeméti maffiaper koronatanúja. Állítása szerint azért hagyta el az országot, mert életét és testi épségét veszély fenyegeti a perben tett vallomása miatt.

A Kecskeméten folyó maffiaperben a vádhatóság egyik koronatanúja, a Magyarországról eltávozott Szlobodan Sztojanovics külföldről telefonált és elmondta, hogy az egyik védőügyvéd felhívta és vallomásának visszavonására kérte, áll abban a rendőrségi jelentésben, melyet a bíró a per keddi tárgyalásán felolvasott.

Szlobodan Sztojanovics, aki a nyomozásban még gyanúsított volt, de vádalkut kötött a hatósággal, a korábbi tárgyalásokon részletes, a per fő vádlottjaira terhelő, az ügyészi vádat alátámasztó vallomásokat tett. A szerb férfi, aki a vádirat szerint a vádlottak mellett testőrként is dolgozott, a bíróság előtt tett vallomása után eltűnt, majd egy másik ügy miatt nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Életét és testi épségét félti

Fodor Endre, tanácsvezető bíró a tárgyaláson elmondta, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda jelentése szerint Szlobodan Sztojanovics 2005. június 28-án Horvátország felé elhagyta Magyarország területét, de azóta több alkalommal is telefonon jelentkezett a magyar hatóságoknál. Első jelentkezésekor arról számolt be, hogy azért hagyta el az országot, mert életét és testi épségét félti a Radnai-perben tett vallomása miatt.

Szlobodan Sztojanovics második alkalommal augusztus végén jelentkezett, amikor a jelentés szerint arról számolt be: a Radnai-per egyik védőügyvédje kétszer felhívta és arra kérte, hogy vonja vissza korábbi vallomását, melyért nagyobb összeget kínált is neki. A szerb tanúnak vagy a Kék Fény Horvátországba utazó stábja előtt, vagy videoszalagon kellett volna vallomását visszavonnia és elküldenie. A felolvasott jelentés szerint Szlobodan Sztojanovics azt mondta, hogy nem kényszer alatt tett vallomást a rendőrségen, és a korábbi vallomásaiban elmondottakat nem vonja vissza.

A Bács-Kiskun Megyei Bíróságon fokozott biztosítás mellett folyó büntetőperben Radnai Lászlót és tíz társát emberölés előkészületével, fegyvercsempészettel és lőfegyverrel történt visszaéléssel vádolja az ügyészség. A perben a bizonyítási eljárás csütörtökön újabb tanúk meghallgatásával folytatódik.