'Csiszár Marisnak mennie kell'

2005.08.17. 00:45
A Csiszár Maris néven emlegetett szomszéd elleni demonstráció zajlott Bakson. "Itt már mindenki zárja az ajtót, mindenki fél és bújik előle, hajtsák végre a bíróság határozatát, és másfél év után vizsgálja meg végre egy pszichiáter ezt a nőt" - fakadt ki az Indexnek az egyik tiltakozó. Csiszár Maris, vagyis M. Mária Erzsébet az elmúlt években a fél falut feljelentette az összes lehetséges hatóságnál: a helyieknél rendszeres látogató az APEH, a VPOP. a tiszti orvosi szolgálat és a rendőrség.

Trágárságok, megalázó kirohanások nem hiányoznak senkinek, a Csiszár Marisnak el kell mennie a faluból, foglalta össze a legalább ötven fős tüntetés célját az egyik szomszéd, Kristó Ferencné. Baks egyik utcáján vasárnap tiltakozó transzparensekkel vonult a szomszédság M. Mária Erzsébet háza elé.

Szopás

Az én nyolcéves lányomat azzal ijesztette halálra, hogy ha átmegy a szomszédba tojásért, biztos, hogy "megbasszák" - idézi fel akkurátusan a közelmúltat az egyik szomszéd, "de volt itt már olyan eset is, hogy az egyik 21 éves szomszéd lány munkahelyén - ahol pincérként dolgozott - csinált botrányt, és azt kiabálta, hogy "egy ilyen piszkos, geci nőtől nem kell neki az üdítő, aztán az egyetemről is ki akarta rugatni". Az Aradi utca lakói szerint, aki Csiszár Maris útját keresztezi, annak azzal kell számolnia, hogy neve a vehemensen üvöltő nő száján azonnal a szopás, dugás és egyéb műveletek kontextusába kerül.

Hazajárnak

Az Aradi utcai konfliktusnak számos írásos bizonyítéka is van. Az utcabelieknél vastag paksamétába gyűlnek az M. Mária Erzsébet által saját kezűleg írt feljelentések. A faluban rendszeres látogató a rendőrség, a Vám- és Pénzügyőrség, a közegészségügy, a tiszti orvosi szolgálat, és az adóellenőrök pedig már-már hazajárnak. Csiszár Maris miatt a szomszédságon kívül a helyi boltosoknak, a körzeti orvosnak, vállalkozóknak, de még faluba járó Volán-buszok sofőrjeinek is alá kellett vetniük magukat különböző vizsgálatoknak, aztán persze kiderült, hogy mindegyik alaptalan volt.

Egyelőre nincs összesítés, de a polgármester-asszony szerint valószínű, hogy a település országos rekordot dönt az egy főre jutó feljelentésekkel, mióta Maris - Dorozsmáról - visszaköltözött Baksra. Tuczakov Szilvána, a megyei rendőrség sajtófőnöke megerősítette, hogy a baksi asszony számos esetben kezdeményezett eljárást a helyi lakosokkal szemben, ezeket a feljelentéseket a rendőrség minden esetben megvizsgálta, de további intézkedésre egyszer sem volt szükség. Az eljárások megszüntetése miatt Csiszár Maris a rendőrséget is feljelentette - a kisteleki kapitányságot Szegeden, a szegedieket a megyénél, a megyei kapitányságot viszont az ORFK-nál -, de ezeknek sem lett következménye.

Buli

Balogh Lajosné, aki huszonhat éve irányítja a falut, azt mondja, nem volt tudomása arról, hogy az Aradi utca lakói tüntetésre készülnek. Azt azonban ő is tudta, hogy az utóbbi időben, miután M. Mária Erzsébet több környékbelit is mélységesen megbántott, egyre feszültebb lett a közhangulat. A demonstrálók transzparenseken követelték, hogy a nő tűnjön el a faluból, de a polgármester szerint hivatalos úton nincs lehetőség arra, hogy eltávolítsák. M. Mária Erzsébet egyébként korábban a polgármestert is feljelentette a rendőrségen azt állítva, hogy munkaidő után a hivatal udvarán bulizik a többi alkalmazottal.

Pszichiátert

"Az állampolgárok pénze csorog el, az ilyen-olyan indokolatlan vizsgálatokra" - veti fel az ügy országos vonatkozásait Kristó Ferencné, akinél az ÁNTSZ többször is járt, mert füstölt a füstölője, és a malacok pedig löködték a vályút. A szomszéd szerint pénzpocsékolás, hogy a hatóságok körében is ismert feljelentő ákombákomjaira a mai napig rendszeresen megindulnak az eljárások, hogy aztán több hét vagy hónap múlva a feljelentést cáfoló eredménnyel lezárják őket. Kristóné viszont kifejezetten érthetetlennek tartja, hogy miért nem nézi már meg egy pszichiáter a "Csiszár Marist". A bíróság a nő egyik ügyében ugyanis már 2004-ben határozatot hozott az orvosszakértői vizsgálatra. "Itt már mindenki zárja az ajtót, mindenki fél és bújik előle, hajtsák végre a bíróság határozatát" - fakad ki az Indexnek a szomszéd.

Ezer ellenében

A környékbeliek vasárnap rendőrségi biztosítással vonultak M. Mária Erzsébet házához. A Délmagyarország tudósítása szerint a résztvevők hangosbeszélőn követelték, hogy jöjjön ki, ő azonban nem tett eleget a felszólításnak. Az Index megpróbálta elérni az asszonyt, de nem jártunk sikerrel. A Délmagyarországnak viszont korábban sikerült beszélni a nővel, aki azzal magyarázta a helyzetet, hogy akár ezer ember ellenében is lehet igaza egyetlenegynek.