Hátbalőttek egy diáklányt a tornaórán

2003.05.07. 13:21
A szombathely oladi városrész egyik iskolája mellett, testnevelés óra alatt hátba lőttek egy diáklányt. A lány könnyebb sérüléseket szenvedett, az elkövető ellen súlyos testi sértés kísérlete miatt nyomoznak.
Légpuskával lőttek hátba egy diáklányt Szombathely egyik középiskolájában - tudta meg a HavariaPress. A meglőtt lány csak könnyebben sérült meg. Az eset kedden délelőtt történt, az oladi városrész egyik iskolájának kertjében.

Keresik a tettest

A lányt a szabadban tartott tornaórán érte a lövés, amikor futás közben kicsit lemaradt a többiektől. A lövedék a gerincénél találta el a lányt, és mintegy egy centiméternyi sebet ejtett. Úgy tudni, a lány a lövés előtt, futás közben észre is vett egy fiatalokból álló csoportot, amelynek egyik tagjánál egy puska volt.

A rendőrök a tanúvallomások alapján keddre nagyjából behatárolták a gyanúsíthatók körét. Mivel a légpuska alkalmas lehet arra, hogy súlyos testi sértést okozzon, a szombathelyi rendőrök így súlyos testi sértés kísérlete miatt nyomoznak az elkövető után.

A rendőrök egyelőre nem tudják, hogy milyen típusú fegyvert használt az elkövető, így azt sem lehet tudni, hogy a puska engedélyköteles-e vagy sem.

A légfegyverek többsége nem engedélyköteles
Mitől függ, hogy egy lég- vagy flóbertfegyver engedélyköteles-e avagy sem? Magyarországon megszabtak egy teljesítményhatárt, mely minden fegyverre vonatkozik. Ez alapján a csövet elhagyó lövedék energiája nem haladhatja meg a 7,5 Joule-t. Az ez alatt az energia alatt teljesítő fegyverek engedély nélkül, míg az e feletti energiával rendelkezők csak engedéllyel vásárolhatók és tarthatók. Ebből következik, hogy nem a kaliber méretétől függ, hogy egy fegyver megszerzéséhez engedély szükséges-e avagy sem. 9, 10 sőt 12mm-es fegyverek is kaphatók szabadon, míg lehet olyan extrém eset, hogy egy 4,5mm-es légpuska megszerzéséhez lőfegyvervásárlási engedély kell.

A Magyarországra bekerülő, illetve itt gyártott lég- és flóbertfegyverek mindegyike a fent említett teljesítményhatár alatt van.