Legalább százharminc halott a dél-koreai metrótűzben

2003.02.18. 10:10
Százharmincra nőtt a dél-koreai Teguban történt kedd reggeli metrótűz halálos áldozatainak száma. Szemtanúk állítása szerint egy férfi dobott gyúlékony eleggyel teli flakont vagy tejes dobozt kedden reggel a földalatti egyik kocsijába. A dél-koreai volt a világ második legsúlyosabb metrószerencsétlensége az 1995-ös bakui után.
Legalább 130 a dél-koreai Teguban történt kedd reggeli metrótűz halálos áldozatainak száma. A jelentések előbb húsz, majd harmincnégy áldozatról szóltak. A dél-koreai televíziók jelentése szerint a tűzoltók összeégve mintegy száz újabb holttestet fedeztek fel az egyik vagonban, amikor átvizsgálták a kiégett szerelvényt.

A sebesültek legtöbbje füstmérgezést szenvedett, közülük 19-nek az állapota súlyos. Szöultól 320 kilométernyire délkeletre lévő harmadik legnagyobb dél-koreai város földalattijának egyik kocsijába szemtanúk állítása szerint egy férfi dobott gyúlékony eleggyel teli flakont vagy tejes dobozt kedden reggel. "Amikor a 40 év körüli férfi egy öngyújtóval megpróbálta felgyújtani a dobozt, több utas megpróbálta megakadályozni ebben - sikertelenül" - idéz a The Associated Press egy rendőrségi hivatalnokot. A rendőrség már őrizetbe vette a 46 éves gyanúsítottat, akinek kihallgatása tart még. Nem ismeretes még, mi lehetett a gyújtogató szándéka akciójával, de az orvosok szerint pszichiátriai vizsgálatnak kell alávetni. Őrizetbe vétele előtt őt is orvosi ellátásban kellett részesíteni, mert megsérült a tűzvészben.

Az AFP francia hírügynökség már határozottan tudni véli, hogy elmeorvosi problémákban szenved az a 46 éves férfi, aki a gyújtogatást elkövette.

Száz év metrószerencsétlenségei
A dél-koreai metrószerencsétlenség a második legsúlyosabb az eddigi földalatti-katasztrófák sorában.
1903. augusztus 10. Száz ember hal meg Párizsban, amikor egy üres metrószerelvény kigyullad és a Couronnes állomás füsttel telik meg.
1975. február 28. Egy londoni metrószerelvény az alagút falának ütközik; negyven ember életét veszti.
1987. november 18. Harmincegy ember meghalt, amikor egy égő mozgólépcső rádőlt a várakozó utasokra egy londoni metróállomáson.
1995. március 19. Tizenkét ember meghalt, egy tucat megsérült a tokiói metró elleni szarin gáztámadás során.
1995. augusztus 11. Három ember halt meg a torontói metróban bekövetkezett balesetben.
1995. október 28. Bakuban 289 ember, köztük 28 gyermek életét, és legkevesebb 270 sebesült áldozatot követelt az a metrótuz, amely egy mozgó metrószerelvény kocsijában az elektromos vezeték rövidzárlata miatt keletkezett.
2000. március 8. Négy ember meghalt, negyvennél több megsérült, amikor a tokiói metró két szerelvénye ütközött csúcsidőben. Az illetékesek szerint a földalattik történetében ez volt az első véletlen baleset.
2000. június 20. Hatvanhat ember sérült meg, három súlyosan, amikor a New York-i metró egyik kocsija kisiklott.

Hatszáz utas tartózkodott

A dél-koreai tv-csatornák jelentése szerint sokan rekedtek még a földalatti alagútjában, egyes hírek szerint 12 karbantartó munkást fenyeget a kigyulladt szerelvényből áradó mérgező füst. Egyelőre azt sem tudni, hogy maradtak-e még utasok a felgyújtott kocsiban. A szerelvényen közel hatszáz utas tartózkodott.

Tegu 2,5 millió lakosú város. A tavalyi labdarúgó-világbajnokság egyik helyszíne volt, és színhelye lesz a felsőoktatásban tanulók olimpiájának, az idén augusztus 21-31-e között megrendezendő univerziádénak.

Ilyen még nem volt

Hasonló súlyos tűzeset nyolc évvel ezelőtt volt Dél-Koreában:1995-ben gázrobbanás történt a város egyik föld alatti építkezésén, és 101 ember halálát okozta, 143-an pedig megsebesültek. A legutóbbi jelentős dél-koreai tűzeset 1999 októberében történt egy Szöulhoz közeli sörözőben, s e tűzvésznek 55 halálos áldozata volt.