Összedőlt egy híd Minneapolisban

2007.08.02. 06:38
A csúcsforgalomban több tucat autó zuhant a mélyben hömpölygő Mississippibe. Az utat éppen felújították. Hivatalos adatok szerint négyen haltak meg, de további áldozatok is lehetnek.

Összedőlt egy híd a csúcsforgalomban szerda délután, magyar idő szerint csütörtök hajnal kettő után pár perccel Minneapolis belvárosában. A helyi idő szerint délután hat óra öt perckor történt katasztrófában összedőlt a W35-ös autópálya Minneapolis belvárosán átvezető egyik hídja, amely a Mississippi folyót szeli át. Ötven gépkocsi a Mississippi folyóba zuhant, A rendőrség egyelőre csak négy ember halálát erősítette meg.

Autók a vízben

A mentők 60 embert szállítottak kórházba, közülük hatnak válságos az állapota. Az áldozatok száma a Hennepin megyei kórház orvosa szerint várhatólag emelkedni fog. Még több olyan gépkocsi lehet a folyóban, amit nem találtak meg, a BBC értesülései szerint harminc eltűntet keresnek.

A Minneapolist St. Paul településsel összekötő híd tele volt gépkocsival munkába járó ingázókkal, amikor egyelőre ismeretlen okból helyi idő szerint este hat óra után néhány perccel – az esti csúcsfogalomban – a középső, 150 méter hosszú szakasza húsz méteres magasságból a folyóba zuhant.

A W35-ös autópálya minneapolisi hídja - még épen

A szerencsétlenség időpontjában egy tehervonat haladt át a híd alatt; a lezuhanó betonlapok egy helyi tévé jelentése szerint gyakorlatilag kettévágták a szerelvényt.

Fáradási repedések

A CNN értesülései szerint, bár a híd szerkezetét tavaly egy felülvizsgálat során rendben levőnek találták, a szerkezeten fáradási repedések voltak. Farkas György, a Budapesti Műszaki Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vezetője szerint ez akár okozhatta is a híd összeomlását. "A hegesztések terhelés hatására megrepedhetnek. Ha a teher ismétlődő, a repedések tovább terjedhetnek és ez végső soron okozhatja a szerkezet összeomlását" - mondta, bár hangsúlyozta, hogy egyelőre kevés információja van a balesetről ahhoz, hogy komoly elemzést adhasson.

Hasonló véleményen van Wayne Lischka szerkezetmérnök is. A CNN-nek nyilatkozó szakértő szerint egy rejtett repedés terjedhetett ki, így a híd, gyakorlatilag láthatatlan okból, viszont váratlanul és hirtelen omlott össze.

Mivel pontosan azt sem tudni, hogy milyen jellegű felújítási munkák zajlottak a hídon, Farkas arra sem tudott felelni, hogy lehet-e ez az összeomlás oka. "Ha csak az útburkolatot újították fel, az nem okozhatott gondot, de ha szerkezeti elemeket is, akkor az ott elkövetett hiba is felmerülhet okként" - mondta.

A CNN-nek nyilatkozó egyik szakértő azt emelte ki, hogy a híd összeomlása előtt hirtelen húsz fokot csökkent a hőmérséklet. Farkas szerint ez azonban nem okozhatja egy híd összeomlását. Így Farkas arra a kérdésünkre is határozott nemmel felelt, hogy összeomolhat-e az igencsak rossz állapotban lévő Margit-híd a mostanában Magyarországon is tapasztalt radikális hőingadozás miatt.

A vízből mentik az embereket

A katasztrófa helyszínén készült felvételeken látható, hogy egy teherautó kigyulladt. Több tucatnyi mentőautó érkezett a helyszínre, a vízben mentőcsónakok és búvárok kutattak esetleges áldozatok után.

A CNN képein több autót is látni lehetett a vízben, illetve az autópálya összedőlt darabjai alatt. Az egyik felvételen jól kivehető volt egy oldalára fordult iskolabusz és egy lángoló kamion is. A hírcsatornának nyilatkozó tűzoltósági szóvivő szerint több túlélő partra úszott a szerencsétlenség után.

A katasztrófa helyszíne
A katasztrófa helyszíne

Mozifilmben érezték magukat

Dennis és Jamie Winegar autójukkal éppen a hídon haladtak az esti csúcsforgalomban araszolva, amikor egyszer csak hallották, hogy recseg alattuk a szerkezet. Először azt hitték, hogy földrengés van, majd a híd összecsuklott. "Ráléptem a fékre, a láttam, ahogy eltűnik valami előlem, majd az autóm lebukott a mélybe, és zuhantunk" - mondta Deenis Winegar.

Az unokatestvérek körülbelül 22 és fél métert repültek. Járművük egy kisebb autó tetején landolt. Jamie Winegar szerint a gépkocsikból kimászók mind igyekeztek segíteni egymásnak, hogy minél gyorsabban elhagyják a romhalmazzá vált hidat.

Egy busz tele gyerekekkel a hídon haladt, amikor a baleset történt. A jármű a hídnak azon a szakaszán volt, amely nem zuhant a vízbe. Az egyik gyermek, Ryan Watkins, elmondta, hogy járművük kettőt huppant, majd megállt. A busz első ajtaja nekiszorult egy betontömbnek. A hátsó ajtón menekítették ki őket.

Catherine Yankelevich a Mississippi folyóba esett autójával. "A gépkocsi repülni kezdett, majd zuhanni és láttam a vizet" - mesélte. Az asszony az ablakon mászott ki és sértetlenül úszott a partra. "Olyan volt, mintha moziban lennék, nagyon megijedtem. Sohasem gondoltam volna, hogy ilyen történik itt" - mondta.

Az 1964-ben épült hídon építési munkálatok folytak, ennek ellenére a hivatalos szervek nem zárták ki a terrortámadás lehetőségét sem. Egy órával a tragédia után a Belbiztonsági Hivatal azonban már közleményben jelentette ki, hogy egyelőre semmilyen nyomot nem találtak, ami terroristaaktivitásra utalna.

Három halottról tudnak

A mentőegységek folyamatosan mentik ki a vízbe zuhant autókban rekedt embereket, a vízirendőrség egységei sok folyóban sodródó túlélőt halásztak ki a mentés első órájában.

Autók a hídon

A hidat az utóbbi hetekben felújították, de a munkálatokat nagyrészt éjszaka végezték. Este nyolctól reggel ötig így csak egy sávban lehetett haladni a hídon, de a szerencsétlenség még a szokásos napi útlezárást megelőzően, a csúcsforgalomban következett be.

Az építmény állapotát utoljára tavaly ellenőrizte Minnesota állam közlekedési hatósága, de nem talált szerkezeti hibát.