Életben van a tárnában rekedt kilenc bányász

2002.07.25. 15:16
Kilenc bányász rekedt mintegy száz méter mélyen egy pennsylvaniai szénbányában magyar idő szerint szerdán reggel. A mentőegységeknek sikerült velük kapcsolatba lépni, de a tárnában fogytán a levegő és emelkedik a vízszint, így sietniük kell.
A mentőcsapatoknak már sikerült kapcsolatot teremteniük azzal a kilenc amerikai bányásszal, akik még szerda éjjel rekedtek egy pennsylvaniai szénbánya mélyén. A mentés vezetője szerint a bányászok a leengedett fúróhegyét kalapálták, így jeleztek, hogy még életben vannak.

A tárna fogságában

A szerencsétlenséget az okozta, hogy véletlenül áttörték egy már lezárt tárna falát, ahonnan víz ömlött munkavégzés helyszínére. Ettől viszont összeomlott a járat és csapdába ejtette a bányászokat. A férfiaknak még maradt annyi idejük, hogy az utánuk érkező csoportot figyelmeztessék, így azok el tudtak menekülni.

Illetékesek szerint a férfiak egy mindössze 1x4 méteres tárnában rekedtek a Quecreek bányában, mintegy 100 méter mélyen. A speciális mentők friss levegőhöz próbálták juttatni a bányászokat, úgy, hogy lukakat fúrtak abba az irányba, ahol az embereket sejtik. Most a speciális egységek elkezdték kitágítani az újonnan kifúrt járatokat, hogy azon át emeljék ki a férfiakat. A mentés egyik vezetője szerint nehezíti a bányászok helyzetét, hogy a betörő vízzel is meg kell küzdeniük.