Ámokfutó lövöldözött egy indián rezervátum iskolájában

2005.03.22. 10:58
Tíz személy meghalt egy iskolai lövöldözésben hétfőn, miután feltehetően egy diák nagyapja fegyvereivel előbb a nagyszülőkkel, majd öt diákkal, egy tanárral, egy biztonsági őrrel, végül magával is végzett. A lövöldözésben 15-en sérültek meg.

Kilenc embert agyonlőtt, tizenötöt megsebesített, majd magával is végzett hétfőn egy diák az egyesült államokbeli Minnesota államban a bemidjii indián rezervátum iskolájában.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szóvivőjét és helyi forrásokat idéző hírtelevíziók tudomása szerint az ámokfutó fiú a fegyvereket, egy sörétes puskát és a marokfegyvert nyugalmazott rendőr nagyapjától vette el, akit nagyanyjával együtt lelőtt, mielőtt az iskolába indult volna.

Öt halott az iskolában

A fiú az iskolában egy tanárnő, egy biztonsági őr öt tanuló életét oltotta ki. A halott diákokat, köztük az öngyilkos lövöldözőt ugyanabban a teremben találták meg. A Red Lake chippewa indián rezervátum iskolájának mintegy háromszáz tanulója van.

Öngyilkos apa, súlyos beteg anya

Az AP hírügynökségnek beszámoló szemtanú diákok elmondták, az áldozatok hasztalan könyörögtek az életükért, miközben a fegyveres szinte játszadozott velük, egyikükre irányította fegyverét, majd hirtelen lelőtt egy másik diákot. "Találkozott a tekintetünk, és gyorsan berohantam egy osztályterembe, így sikerült elrejtőznöm" - mesélte egy Sondra Hegstrom nevű diáklány az AP-nek.

A hatóságok egyelőre nem közölték, ki volt a fegyveres, de médiabeszámolók szerint egy Jeff Weise nevű 15-17 éves fiú lehetett. Weise különc volt, feketében járt, és társai nem igazán szerették, folyton gúnyolódtak vele. Az sem tisztázott még, hogy a gyilkosság idején tanulója volt-e az iskolának.

A helyi St. Paul Pioneer Press értesülései szerint Weise jó ideje nem élt együtt szüleivel. Apja négy évvel ezelőtt követett el öngyilkosságot, anyja pedig egy minneapolisi nővérotthonban él, miután egy autóbalesetben maradandó agysérüléseket szenvedett.

Szegény környék

A bemidjii rezervátum 380 kilométerre északra fekszik a legközelebbi nagyvárostól Twin Citiestől. Az állam legszegényebb régiója ez, ahol egy 2000-es népszámlálás szerint 5162-en élnek, közülük csak 91 nem indián.

A hétfői volt a legsúlyosabb iskolai lövöldözés 1999 áprilisa óta, amikor két diák a coloradói Littleton városának Columbine középiskolájában lelőtte 12 társát és egy tanárt, 23 személyt pedig megsebesített, mielőtt fegyverüket maguk ellen fordították.

2001 márciusában Kaliforniában egy 15 éves diák lelőtte két osztálytársát, tizenhármat pedig megsebesített. A gyilkos diákot 50 év börtönre ítélték.

2003-ban az egyik minnesotai iskolában egy tanuló lelőtte két osztálytársát, pere még nem zárult le.