Karhatalommal törtek be a moldvai kolostorba

2005.06.17. 22:11
Különleges karhatalmi erők beavatkozását követelő botránnyá dagadt annak a moldvai ortodox kolostornak az esete, ahol a héten kegyetlen kínzások és éheztetés után kereszthalált halt egy 23 éves apáca.

A kelet-romániai Vaslui megye Tanacu községéhez tartozó Benesti nevű település Szentháromság nevű ortodox kolostorában borzalmas kínzások és éheztetés után szerdán kereszthalált szenvedett egy fiatal apáca.

Heves apácák

Maricica Irina Cornici tragédiájának előidézői, egy 29 éves kolostorfőnök és az egyházi intézmény több apácája pénteken megverte az illetékes ortodox püspökség egyházi méltóságait, akik az eset körülményeinek kivizsgálására be akartak menni a kolostorba.

A kolostorfőnök és segítőtársai megakadályozták, hogy az egyházi ellenőrök belépjenek a kolostor területére. Az agyba-főbe vert püspökségi ellenőrök - egy vikárius, egy esperes és egy egyházkerületi felügyelő - csak a román belügyminisztérium különleges alakulatának segítségével tudtak behatolni a kolostorba.

A püspökségi ellenőrök azért érkeztek a helyszínre, hogy a kivizsgálás idejére felfüggesszék tisztségéből a 29 éves Petru Corogeanu kolostorfőnököt, illetve, hogy a kolostor kápolnájából elvigyenek egy szentképet, amely nélkül nem lehet érvényes istentiszteletet tartani az egyházi intézmény területén.

Nem az ördög bújt bele

Időközben a kereszthalált szenvedett fiatal apáca igazságügyi kórboncnoki vizsgálatából kiderült: Irina Cornici epilepsziában szenvedett. Rohamait a kolostorfőnök és segítői a fiatal nő ördög általi megszállottsága bizonyítékának tekintették, és a "gonosz szellemek kiűzésére" a legbarbárabb kínoknak vetették alá és éheztették a fiatal apácát.

Hat napon át gúzsba kötötték, éheztették, egy jéghideg cellába vetették és szájába tömött törülközővel hallgatatták el a vergődő apácát. S végül, hogy "ne tegyen kárt magában" láncokkal keresztre feszítették a szerencsétlen teremtést, amely három nap borzalmas kínjai után életét vesztette.

A tragédia előidézői szabadlábon magyarázkodhatnak-védekezhetnek a szükséges vizsgálatok során, a kolostorfőnök pedig a kivizsgálás lezárultáig nem misézhet - közölte az illetékes román ortodox püspökség vikáriusa.