A móri per koronatanúja Kaiser ellen vallott

2004.10.29. 12:22
Fenntartja vallomását - ami szerint Kaiser Edét látta a banknál - a nyolc halálos áldozatot követelő móri mészárlás tanúja. A lányát elvesztő férfit még hétfőn, a helyszíni zárt tárgyaláson hallgatták meg, aminek eredményéről pénteken számoltak be a Fővárosi Bíróságon.
Fenntartja korábbi vallomását a móri mészárlás koronatanúja, és továbbra is csaknem teljesen biztos abban, hogy Kaiser Edét látta a bankrabláskor. A középkorú férfit és feleségét a bírák még hétfőn, helyszíni zárt tárgyaláson hallgatták meg, ennek eredményéről pedig pénteken számoltak be a Fővárosi Bíróságon.

A szemtanú - a rendőrségen tett vallomásával egybehangzóan - azt állította, 95 százalékig biztos benne, hogy Kaiserrel találkozott a banknál. A vádlott ugyanakkor állítja, a tanú által adott személyleírás - a meglehetősen eltérő testmagasság miatt - nem illik rá, és ez is az ártatlanságát bizonyítja.

Lövéseket vélt hallani

Kaiser Ede, a per elsőrendű vádlottja
Fotó: Nagy Attila
Az ügy helyszíni tárgyalásán azt a házaspárt hallgatták ki, akik a 2002. májusi bankrablás idején közvetlen közelről láthatták az elkövetőket. A férfi autóval vitte a városba lányát és vejét - akik később a mészárlás áldozataivá váltak -, hogy bankkölcsönt vegyenek fel, és amíg a fiatalok a bankban voltak, a szülők a kocsiban vártak rájuk.

Ezután azonban a férfi lövéseket vélt hallani, ami miatt egyre nyugtalanabb lett. Miután pedig szembetalálkozott az elkövetőkkel, akik kulcsra zárták a bankfiókot, azonnal hívta a rendőrséget. Arra a kérdésre, hogy miért mondta első vallomásaiban, hogy Horváth Szilárdban ismeri fel az elkövetőt, a stresszhelyzetre hivatkozott, valamint arra, hogy a televízióban már az eset napján az utóbb ártatlannak bizonyuló férfit hozták összefüggésbe az üggyel.

Még az idén ítélet várható

A többek között a móri bankrablásban való részvétellel vádolt Kaiser Ede és Hajdú László, valamint hét vádlottársuk büntetőpere szeptember 27-én kezdődött. Az ügy két fővádlottja nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölésért, fegyveres rablótámadásért és más bűncselekményekért felel a Fővárosi Bíróság előtt.

A bíróság körülbelül két hónapig tárgyalja az ügyet, mintegy hetven tanút és húsz szakértőt hallgatnak meg a tervek szerint, az elsőfokú ítélet várhatóan még 2004-ben megszületik.

A Skorpió géppisztoly
A terroristák kedvenc fegyverét, egy Skorpió géppisztolyt használták a móri bankrablás során - mondta a fegyverszakértő a a büntetőper pénteki tárgyalásán. A helyszínen talált 49 hüvelyből 47 származik géppisztolyból kettő pedig pisztolyból, írja az MTI.

A szakértő szerint a Skorpió a terroristák kedvenc fegyvere, miovel kis helyen elfér, könnyű, egyszerűen, gyorsan kezelhető, két másodperc alatt tíz lövést is le tud adni, kis távolságra pontosan lehet vele célozni, kicsi a "szórása", és pillanatok alatt lehet rajta tárat cserélni, hangtompítót felszerelni. A szakértő elmondta, hogy a hangtompítóval felszerelt Skorpió lövéseit már egy jól záródó ajtó mögött sem biztos, hogy meg lehet hallani. Ez a kézifegyver épületen belül meglehetősen hatékony a szakértők szerint. Mint kiderült, ez a géppisztoly több méterre kiveti magából a hüvelyeket, így egy helyiségen belül azok elhelyezkedése nem utal egyértelműen a lövés helyére.

A vádirat szerint Kaiser Ede az épület ajtajánál állt őrt és technikai okokra hivatkozva elküldte a bankrablás ideje alatt érkező ügyfeleket, miközben az eljárás során ismeretlenül maradt társa Skorpió típusú hangtompítós géppisztolyával végigjárta a helyiségeket és közvetlen közelről fejre, felső testre leadott lövésekkel kivégezte áldozatait.