„Karantén” feliratok a falunevek alatt

2006.02.15. 17:46
A Bács-Kiskun megyei Védelmi Bizottság szerda délután megvitatta a szükséges lépéseket, a két falu lakóit közleményben tájékoztatták a tudnivalókról.

Egyelőre két karantén feliratú tábla kihelyezése jelenti a madárinfluenza akcióterv beindulását, jelentette a HavariaPress. A Bács-Kiskun megyei Nagybaracska és Csátalja települések határát jelző táblák alá kihelyezték már a karantén feliratot, azonban eddig nem történt semmilyen útlezárás a környéken. A hírügynökség információi szerint, élőláncos, emberi védelemre utaló jelek, valamint a szárnyasok és a feldolgozásukból származó termékek mozgását követő ellenőrzésekre eddig nem utalt semmi.

Bács-Kiskun megye két településén, Nagybaracskán és Csátalján elhullott hattyúkat találtak, az előzetes vizsgálatok a H5 vírustörzs nyomait mutatták a tetemekben. Egy héten belül kiderül az is, hogy a lokalizált vírus az emberre is veszélyes N1 altörzsbe tartozik-e.

Király Sándor, Nagyberecske polgármestere az Index kérdésére elmondta, hogy szerda délután rendkívüli megbeszélést tartott a Megyei Védelmi Bizottság Csátalja polgármesterével, Kovács Antallal, Bács-Kiskun megye igazgató főállatorvosával, Molnár Zoltánnal, a rendőrség és a polgárőrség képviselőivel, valamint több állatorvossal. A bizottság közös közleményt adott ki a lakosság számára.

Mindkét település lakói tájékoztató jellegű felhívást kapnak kézhez még szerdán. Király kiemelte, hogy egyelőre csak a vadon élő madarak kerültek veszélybe, azonban több család is foglalkozik baromfitenyésztéssel, ezért van szükség az óvintézkedés megtételére. A felhívásokból megtudhatják többek közt a fertőtlenítésre, a trágya kezelésére, illetve az értesítésre vonatkozó előírásokat. A HaváriaPress információi szerint csak koraeste, negyedhat körül jelentek meg az első rendőrök a madárinfluenzával érintett terület környékén.