Schröder megcsalja feleségét?

2003.01.06. 11:51
Németországban több hónapja folynak a találgatások arról, hogy a kancellár megcsalja-e feleségét. A Mail on Sunday legutóbbi számában nem csak az állítólagos megcsalás tényéről ír, hanem az affér másik szereplőjét is néven nevezi.
"Honnan lehet tudni, hogy a kancellár hazudik? Mozognak az ajkai." Ez a vicc az egyik legjelentősebb hetilap, a Focus honlapján olvasható, és még korántsem a legdurvább. A választási ígéreteket sorra figyelmen kívül hagyó kancellár a jelek szerint a magánéletben is szeretné bizonyítani szavahihetetlenségét.

Az angolok rántják le a leplet

A Mail on Sunday angol hetilap riportere véget akart vetni a Schröder titkos viszonyáról szóló találgatásoknak, és felkereste a kancellár korábbi feleségét, Hillu Schrödert. Az asszony, aki 16 évig élt az akkor még tartományi miniszter Schröderrel azután vált el férjétől, miután megtudta, hogy Dorsi Köpffel megcsalja őt. Hillu Schröder szerint ekkor a kancellárjelöltnek nem volt más választása, mint hogy elvegye Köpföt, a választásokon ugyanis egy szimpatikus kancellárfeleség rengeteg szavazatot hozhat, míg egy magányos elvált férfi kevésbé tehet pozitív benyomást a szavazókra.

"Én is hallottam, hogy Schrödernek állítólag afférja van valakivel." - nyilatkozta az újságírónak Hillu Schröder. "Ha ez igaz, az a karrierje végét jelentheti. A szavazók ugyanis egyértelműen láthatják, a kancellár hazudott." Ismeretes, hogy Schröder nagy nyilvánosság előtt tett hitet az új felesége iránti megingathatatlan hűsége mellett. Az ex-feleség nem említette, hogy kinek a neve szerepelt a hozzá is eljutott pletykában, de a Mail On Sunday információi szerint az új üdvöske nem más, mint a vonzó és magabiztos televíziós személyiség, Sandra Maischberger.

Az n-tv szóvivője a lap megkeresésére "lehetetlennek" minősítette az állítást, majd miután közölte, hogy "Sandra csak jövő héten lesz", elzárkózott a további kommentárok elől. Ugyanígy tett a kancellári hivatal is.

Képtelen a csapatmunkára

Hillu Schröder már csak azért sem tartja elképzelhetetlennek a híreszteléseket, mert szerinte Schröder "képtelen csapatban dolgozni". "Ő egy játékos, aki a kockázatot kedveli", és olyan fajta ember, aki képtelen hosszabb távon egy bizonyos dolognak szentelni a teljes figyelmét. "Vannak briliáns pillanatai, de nincs állóképessége."

"Már öreg ember"

A kancellár exe szerint Schörder pozíciójában könnyen találhat magának új nőket. Amikor megismerkedett vele, "egy csodálatra méltó, és jóképű férfi volt", de mostanra már megöregedett. "A külseje már nem vonzó, de a hatalma még mindig azzá teheti." Az egykori feleség szerint azonban fontos lenne, hogy egy férfi, akinek ekkora hatalom összpontosul a kezében több felelőséggel viseltessen a cselekedetei iránt. "Nem fodrász, hanem a szövetségi köztársaság kancellára."

A negyedik feleségnél tartó kancellár egykori párja szerint hitét vesztette. "Legnagyobb álma volt, hogy kancellár lehessen. Az lett, és megtapasztalta, hogy ez is kemény munka. Szegényebb lett egy illúzióval, és elvesztette a tájékozódási képességét a politikában, evvel együtt pedig a humorát és a lélekjelenlétét."

A kancellár vagy nem őszül, vagy hazudik

Hogy az egykori feleség szavai, miszerint az affér befolyással lehet a kancellár karrierjére, mennyire igazak, azt mindennél jobban jelzi az a tény, hogy Németország körülbelül fél éven át tanakodott arról: a kancellár festi-e a haját, vagy sem. Az egyik bulvárlap által felvetett állítás, miszerint a kancellári fürtök nem valósak, nem csak pletykaszinten jelentettek felbolydulást. A kérdéssel ugyanis az a bizonyos szavahihetőség forgott kockán, amit a poroszos országban igen komolyan vesznek.

Az ex a jelek szerint megbánta az interjút

Hillu Schröder hétfőn a Bunte német bulvárlapnak cáfolta, hogy bárkinek is beszélt volna korábbi férje jelenlegi afférjáról. A Mail On Sunday főszerkesztő-helyettese a Focus megkeresésére elmondta, nem szokásuk képzelt interjúkat közölni. Mint John Wellington kifejtette: "Sajnáljuk, ha Hillu Schröder megbánta az elmondottakat, de tény, hogy nyilatkozott és mi ezt a nyilatkozatot közöltük."